sobota, 28 listopada 2015

WARZYWNE KOTLECIKI Z GRUSZKĄ I SOCZEWICĄ

 Dzisiaj danie dwa w jednym: wegetariańskie i dietetyczne - otóż z moich obliczeń wyszło, że jeden kotlecik ma ok.34 kcal. Możemy dlatego spokojnie zjeść go w formie burgera, wkładając między bułki, dokładając jeszcze więcej warzyw. Obiad niezwykle zdrowy, pełen witamin, mimo że bezmięsny z mnóstwem białka, którego dostarcza nam soczewica.


wtorek, 24 listopada 2015

FASZEROWANA PAPRYKA

Dzisiaj propozycja pysznej pieczonej papryki, nafaszerowanej mięsem, kaszą i ciągnącym serem. U mnie w domu to danie je się na różne sposoby- paprykę można potraktować jako pewien rodzaj naczynka, z którego łyżką wyjada się farsz lub pochłonąć ją razem z mięsem, jak to ja mam w zwyczaju. Uwielbiam gdy w czasie krojenia ser się ciągnie, dlatego wkładam go nie tylko na wierzchu, ale również w środek farszu.


poniedziałek, 23 listopada 2015

SAŁATKA Z PIECZONĄ CUKINIĄ I MANGO

Gdy znudziły wam się już zwykłe warzywne sałatki z pomidorem, sałatą i serem ta stanowi fajne urozmaicenie dodatku do obiad. Smak sałatki w dużej mierze zależy od mango, wybierzcie ładne, duże i poczekajcie aż porządnie dojrzeje i zmięknie, dopiero wtedy będzie idealnie słodkie. Twarde mango ma zupełnie inny smak, moim zdaniem lekko marchewkowy. Świetnym pomysłem dodatku jest granat, soczysty, a dodatkowo fantastycznie pstryka pod zębami.



sobota, 21 listopada 2015

DROŻDŻOWE RACUCHY ZE ŚLIWKAMI

Kolejna słodka propozycja na śniadanie - pulchniutkie racuszki ze śliwkami, polane pysznym, słodkim, cynamonowym sosem. Swoją puszystość i delikatność zawdzięczają drożdżom, dodatkowo urosną nam jeszcze na patelni. Są mistrzowskie, mogłabym je pochłaniać tonami, zwłaszcza z dużą ilością śliweczek. Kilka racuszków zostało eksperymentalnie zapieczonych w piekarniku z pozytywnym skutkiem, mianowicie powstały bułeczki drożdżowe ze śliwkami, równie dobre, jednak ja preferuję te prosto z patelni.


czwartek, 19 listopada 2015

DOMOWE BAGIETKI

Bagietki - niby takie codzienne, proste pieczywo, ale jednak nie takie łatwe w przygotowaniu. Na pyszną bagietkę wpływa wiele czynników, takich jak brak mocnych aromatów, czy esencjonalny zapach mąki. Jeśli ciasto jest odpowiednio przygotowane, bułki będą wyśmienite, miękkie w środku i chrupkie z zewnątrz. Aby otrzymać to ostatnie, nie należy ich wyjmować za wcześnie z pieca - dajmy im czas się porządnie przypiec. Nie wspominam nawet jaki aromat niesie się w kuchni podczas pieczenia i jaka płynie satysfakcja z własnoręcznie zrobionych bułeczek.


poniedziałek, 16 listopada 2015

SAŁATKA Z GRUSZKĄ I RICOTTĄ

Osobiście nie przepadam za gruszkami, w okresie jesiennym znacznie bardziej wolę podjadać nasze polskie jabłka. Nie można jednak w kółko jeść tego samego, więc w jakiś sposób chciałam przemycić gruszki do mojego jadłospisu, w taki sposób aby mi zasmakowały. Ta potrawa okazała się strzałem w dziesiątkę. Sałatka opiera się głównie na tych owocach i co dziwne stała się ostatnio moim ulubionym dodatkiem do obiadu. Świetnie współgra z sosem miodowo-musztardowym, który podkreśla jej słodycz. Czasem warto spróbować dodać do potrawy składnik, który w sam w sobie nas nie urzeka, bo efekt końcowy może być pozytywnie zaskakujący.



niedziela, 15 listopada 2015

ZUPA DYNIOWA NA MLEKU KOKOSOWYM

 Jeszcze nigdy nie gotowałam tylu potraw z dyni co w tym roku. Gdy zużywam jedną, dosłownie od razu kupuję kolejną i tak w kółko. Tym razem na celowniku pojawiła się rozgrzewająca zupa dyniowa. Lekko ją urozmaiciłam, dodając mleko kokosowe-dodało słodyczy i typowego dla tego mleka posmaku. Wiem, że nie wszyscy za nim przepadają, jednak dla mnie jest faworytem wśród smakowych mlek. Nie byłam więc zaskoczona gdy zupa tak mi zasmakowała. Dość ostra, dzięki chilli ale jednocześnie słodka przez mleczko - jak dla mnie bajka.



sobota, 14 listopada 2015

TORCIK Z CZEKOLADOWYMI PALUSZKAMI

Pyszny cztero-blatowy mini torcik z kremem czekoladowym i lekko kwaskowym dżemem porzeczkowym to prawdziwa ekstaza smakowa. Chciałam go wykonać już dawno temu, wielokrotnie widziałam ciasto "obklejone" z zewnątrz paluszkami na innych blogach i powiedziałam sobie, że ja również muszę zrobić takie ciacho. Zachwyca mnie nie tylko smakiem, ale przede wszystkim swoim urokiem. Nie jest duży i wygląda przecudownie obwiązany wstążką. Przygotowałam go dla swojej kuzynki, ale już czekam na czyjeś urodziny, aby kogoś nim ponownie obdarować.W przeciwieństwie do wszystkich ciężkich tortów przekładanych kremami na bazie mascarpone bądź kremówki ten jest lekki i znacznie odchudzony. Ponownie zawdzięczam to mojemu ukochanemu serkowi-bieluchowi, na którym opieram większość słodkich mas. Szczerze mówiąc ja nie widzę dużej różnicy w smaku, nadal jest pyszny, a po zadowolonych minach gości mogę wywnioskować, że potwierdzą moje zdanie :)


wtorek, 10 listopada 2015

DWUSKŁADNIKOWE PLACUSZKI BANANOWE

 Śniadanie to podstawa, jest to wiadome nie od dziś, jednak nie wszyscy o nim pamiętają. Często tłumaczą się, że nie mają czasu, lub wolą z rana po prostu wypić kawę. Kawa pobudza, dzięki kofeinie, ale nie da nam energii na cały dzień. Ten przepis jest dla zalatanych osób, niemających czasu na długie stanie w kuchni z rana. Wystarczy banan i jajko, oczywiście do placuszków możemy dołożyć dodatki, aby uzyskać swój ulubiony smak.


piątek, 6 listopada 2015

CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI

To ciasto jest symbolem mojego dzieciństwa. Pamiętam, że jako małe dziecko uwielbiałam je podjadać, jeszcze zanim ostygło. W czasie pieczenia, zapach unosił się w całym domu, zawsze było pilnowane, aby wszystkie okna były szczelnie pozamykane. Jak mama stale powtarzała: żeby ciasto urosło musi mu być cieplutko. Do dzisiaj staramy się przestrzegać tej żelaznej zasady. Jestem prawdziwą fanką tego ciasta, zwłaszcza z pysznymi jesiennymi śliwkami. Nawet mój brat, który nie przepada za słodkościami, ma do niego słabość. Ciacho potrzebuje miłości (czasu ;), ale moim zdaniem jest tego warte. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe ze szklanką mleka.



niedziela, 1 listopada 2015

KOTLECIKI JAGLANO-BURACZANE


Dzisiaj obiad z serii wegetariańskiej- kotleciki jaglano-buraczane. Gdy jesteście już zmęczeni mięsem, wszelkiego typu kotletami, potrawkami z mięsa, to danie w sam raz dla was.Te warzywne kotleciki możecie jeść z sałatką lub w formie farszu do hamburgera, w którym będzie nietypowym zamiennikiem mięsnego kotleta. Ja lubię je podjadać nawet na zimno z dobrym dipem czosnkowym - samo zdrowie :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...