piątek, 27 marca 2020

KURCZAK PO KOREAŃSKU


Kurczak po koreańsku jest moim najnowszym odkryciem i jednocześnie ulubionym! Kurczak jest chrupiący dzięki tempurze i usmażony w słodkim, gęstym sosem. Wprost idealne połączenie.
2 porcje
Składniki:
KURCZAK:
  • 300 g piersi z kurczaka (waga bez skóry i kości)
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 roztrzepane jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej + po 1 łyżeczce słodkiej papryki i suszonego czosnku
  • olej do smażenia
  • do podania: ryż, szczypiorek, sezam
SOS:
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki słodkiego sosu chilli
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 3 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka cukru
Przygotowanie:
  1. Oczyszczonego ze skóry i kości kurczaka kroimy w kostkę.
  2. Do jednego talerza wsypujemy mąkę ziemniaczaną, do drugiej wbijamy i roztrzepujemy jajka. Do trzeciej miski wsypujemy mąkę pszenną, paprykę, czosnek i mieszamy.
  3. W miseczce mieszamy składniki na sos.
  4. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej na grubość ok. 2 cm.
  5. Kawałki kurczaka obtaczamy najpierw w mące ziemniaczanej, następnie w jajku i w mące pszennej z przyprawami. Kawałki kładziemy na rozgrzany tłuszcz i smażymy aż mięso będzie dobrze wysmażone, zarumienione (dla pewności, że kawałki są gotowe, możemy 1 kawałek przekroić na pół i sprawdzić czy już jest gotowy). Wyjmujemy na ręcznik papierowy.
  6. Resztę tłuszczu z patelni wylewamy. Na jego miejsce wlewamy przygotowany sos, zagotowujemy i dodajemy kawałki kurczaka. Smażymy jeszcze 2-4 minuty, mieszając od czasu do czasu.
  7. Podajemy na ryżu, posypujemy sezamem i szczypiorkiem.


Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...