W Norwegii pierwszym ciepłym posiłkiem jest middag, czyli obiad. I tu właśnie na talerze kilka razy w tygodniu wjeżdża ryba, która w kuchni skandynawskiej odgrywa dominującą rolę. Serwuje się ją z ziemniakami, rzadziej z ryżem lub makaronem. W Norwegii rybą numer jeden jest rzecz jasna łosoś, a na drugim miejscu dorsz. W tamtych rejonach ludzie przepadają za klopsikami z dorsza, ja jednak już takie przygotowywałam (przepis tutaj), więc postanowiłam zrobić duszonego w aromatycznym, bazyliowym sosie pomidorowym. Wyszedł bardzo dobry, a co ważne nie był wysuszony. Niestety wiele osób kojarzy dorsza z wysuszoną rybą. Trzeba przyznać, że dorsz jest jedną z najchudszych ryb, dlatego zbyt długie smażenie faktycznie może spowodować, że ryba nie będzie zbyt soczysta (o ile można tak powiedzieć o rybie ;)). Duszony dorsz w pomidorach jest więc bezpieczną alternatywą dla przeciwników tej ryby :)
3-4 porcje
Składniki:
- polędwica z dorsza - 6-8 kawałków (w zależności od wielkości)
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula, drobno posiekania
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 50 ml białego wina
- 700 g pomidorów z puszki lub passaty pomidorowej (można pół na pół)
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka słodkiej papryczki
- 1 łyżeczka świeżego oregano (można zastąpić szczyptą suszonego)
Przygotowanie:
- Dorsza solimy i pieprzymy, odkładamy na bok.
- Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę, po czym dokładamy czosnek. Chwilę smażymy, uważając żeby nie przypalić czosnku, dolewamy wino i zagotowujemy.
- Dodajemy pomidory lub passatę, koncentrat pomidorowy, doprawiamy suszoną bazylią, papryczką, solą i pieprzem. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu bez przykrycia przez 5-7 minut, aż sos lekko zgęstnieje.
- Na sosie układamy rybę i dusimy pod przykryciem 8-10 minut.
Inspiracja z bloga Kraina Miodem Płynąca

Tak podanego dorsza jeszcze nie próbowałem. Najwyższy czas to zmienić, bo wygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuńI tak też smakuje! :)
UsuńMnie bardzo przekonuje to danie :)
OdpowiedzUsuńBardzo mnie to cieszy :)
UsuńPychotka niezwykła, zrobiłam w niedzielę i jestem zachwycona :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńJa jestem zdania, że ryba w ogóle jest bardzo smaczna i co najfajniejsze to zawsze możemy z niej coś na szybko przygotować. Całkiem niedawno ja miałem okazję spróbować fajnych naleśników z przepisu https://mowisalmon.pl/przepisy/slodkie-i-slone-nalesniki-z-lososiem-mowi-dla-dwojga/ gdzie oczywiście znalazł się również i łosoś.
OdpowiedzUsuńCzy morszczuk też będzie ok?
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na przygotowanie smacznego dania z dorszem.
OdpowiedzUsuńCzym zastąpić wino?
OdpowiedzUsuńWódką
Usuń