poniedziałek, 11 grudnia 2017

VÖRTBRÖD – SZWEDZKI ŚWIĄTECZNY CHLEB KORZENNY NA PIWIE



Nadszedł grudzień, to i czas na świąteczny chlebek! W tym miesiącu do akcji Piekarni Amber został wytypowany przepis na szwedzki, korzenny chleb. Ma dość nietypowe jak na pieczywo na zakwasie składniki. Jest to między innymi masło, piwo, ale i duża ilość przypraw. To dzięki nim nabiera niepowtarzalnego aromatu. Ten ciemny kolor zawdzięcza między innymi melasie, która jest przyjemnie wyczuwalna w chlebie. Vortbrod stał się u nas chlebem miesiąca, więc za kilka dni nastawiamy zaczyn na nową porcję :)

2 bochenki

Składniki:
ROZCZYN:

  • 100 g zakwasu pszennego
  • 200 g wody
  • 200 g mąki pszennej chlebowej

CIASTO WŁAŚCIWE:
  • 450 ml karmelowego piwa
  • 100 g miękkiego masła
  • 50 g melasy
  • 50 g muscovado cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka gorzkiej pomarańczy w proszku
  • 1 łyżka świeżo zmielonego kardamonu
  • 1 łyżka imbiru w proszku
  • 1 łyżka zmielonych goździków
  • 740 g mąki pszennej chlebowej
  • 280 g żytniej mąki
  • 100 g rodzynek
Przygotowanie:
  1. Dzień przed pieczeniem chleba mieszamy wszystkie składniki na rozczyn, miskę przykrywamy szczelnie folią i postawiamy w ciepłym miejscu na noc. 
  2. Drugiego dnia z podanych składników (oprócz soli i masła) oraz całego rozczynu zagniatamy ciasto. Gdy wszystkie składniki się połączą dodajemy sól i miękkie masło. Powinno powstać klejące ciasto.  Przykrywamy folią i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 90 minut.
  3. Po tym czasie składamy ciasto kilka razy, wkładamy do miski, przykrywamy folią i pozostawiamy do wyrośnięcia na 60 minut.
  4. Ciasto dzielimy na dwie części z których formujemy dwa bochenki. Chleby układamy na blasze wyłożonej pergaminem lub w bambusowych koszykach do ostatecznego wyrośnięcia.
  5. Chlebki pieczemy przez 15 minut w 250 stopniach C, po czym zmniejszamy temperaturę do 200 stopni C i dopiekamy jeszcze 30 minut. 
  6. Wyjmujemy chleby z piekarnika i studzimy na kratce.




Razem ze mną wypiekali:
Gotuj zdrowo! Guten Appetit!
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi Drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Weekendy w domu i ogrodzie
W poszukiwaniu slowlife





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...