poniedziałek, 11 grudnia 2017

VÖRTBRÖD – SZWEDZKI ŚWIĄTECZNY CHLEB KORZENNY NA PIWIE



Nadszedł grudzień, to i czas na świąteczny chlebek! W tym miesiącu do akcji Piekarni Amber został wytypowany przepis na szwedzki, korzenny chleb. Ma dość nietypowe jak na pieczywo na zakwasie składniki. Jest to między innymi masło, piwo, ale i duża ilość przypraw. To dzięki nim nabiera niepowtarzalnego aromatu. Ten ciemny kolor zawdzięcza między innymi melasie, która jest przyjemnie wyczuwalna w chlebie. Vortbrod stał się u nas chlebem miesiąca, więc za kilka dni nastawiamy zaczyn na nową porcję :)

2 bochenki

Składniki:
ROZCZYN:

  • 100 g zakwasu pszennego
  • 200 g wody
  • 200 g mąki pszennej chlebowej

CIASTO WŁAŚCIWE:
  • 450 ml karmelowego piwa
  • 100 g miękkiego masła
  • 50 g melasy
  • 50 g muscovado cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka gorzkiej pomarańczy w proszku
  • 1 łyżka świeżo zmielonego kardamonu
  • 1 łyżka imbiru w proszku
  • 1 łyżka zmielonych goździków
  • 740 g mąki pszennej chlebowej
  • 280 g żytniej mąki
  • 100 g rodzynek
Przygotowanie:
  1. Dzień przed pieczeniem chleba mieszamy wszystkie składniki na rozczyn, miskę przykrywamy szczelnie folią i postawiamy w ciepłym miejscu na noc. 
  2. Drugiego dnia z podanych składników (oprócz soli i masła) oraz całego rozczynu zagniatamy ciasto. Gdy wszystkie składniki się połączą dodajemy sól i miękkie masło. Powinno powstać klejące ciasto.  Przykrywamy folią i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 90 minut.
  3. Po tym czasie składamy ciasto kilka razy, wkładamy do miski, przykrywamy folią i pozostawiamy do wyrośnięcia na 60 minut.
  4. Ciasto dzielimy na dwie części z których formujemy dwa bochenki. Chleby układamy na blasze wyłożonej pergaminem lub w bambusowych koszykach do ostatecznego wyrośnięcia.
  5. Chlebki pieczemy przez 15 minut w 250 stopniach C, po czym zmniejszamy temperaturę do 200 stopni C i dopiekamy jeszcze 30 minut. 
  6. Wyjmujemy chleby z piekarnika i studzimy na kratce.




Razem ze mną wypiekali:
Gotuj zdrowo! Guten Appetit!
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi Drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Weekendy w domu i ogrodzie
W poszukiwaniu slowlife





16 komentarzy:

  1. Chleb godny świątecznego stołu!
    Dziękuję za grudniowe wypiekanie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Upiekliśmy wyjątkowy świąteczny chleb, dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny bochen i kolorek jak w oryginale!

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepiękny bochen i nasze grudniowe wypiekanie, miłego czasu świątecznego życzę i do noworocznego upieczenia :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny chlebek! Cieszę się, że przepis podpasował

    OdpowiedzUsuń
  6. Pachnąco wypieczone bochenki i słuszna decyzja o przygotowaniu kolejnej porcji...
    Dziękuję za wspólne pieczenie i życzę udanych świątecznych i rodzinnych wypieków.

    OdpowiedzUsuń
  7. jak cudnie wyrośniety bochenek...ach że też się zagapiłam z zakwasem:(

    OdpowiedzUsuń
  8. Bochenki idealne!
    Dziękuję za wspólny, świąteczny czas. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie Ci się upiekły :) Mnie też bardzo smakował i chętnie będę do niego wracać.
    Dziękuję za wspólny czas :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękny przepis na cały karnawał. Uwielbiam swojski chleb, regularnie wypiekam razowiec.Mam wszystkie składniki oprócz piwa karmelowego i gorzkiej pomarańczy w proszku, ale zakładam, że skoro inni wypiekali, to można gdzieś sproszkowaną pomarańczę dostać /z piwem sądzę pójdzie łatwiej/....przepis zapisuję

    OdpowiedzUsuń
  11. Sprawdzona restauracja w Warszawie24 kwietnia 2018 10:04

    Muszę spróbować tego chlebka. Tzn. wgl go zrobić. Ostatnio nie miałam nic w lodówce i wymyśliłam, że upiekę sobie bułeczki, z tego co zostało w szafkach. Mąka, jajko, sól, słonecznik, trochę śmietany 30%, oleju i wody. Pyszka. SMakuje po częsci jak ciasto, po części jak bułeczka. Następnym razem zrobię z miodem lub dżemem. Będzie pysznie. Chleb kojarzy mi się z tradycyjną kuchnią i od razu pomyślałam o starych polskich przepisach. Byłam wczoraj w https://restauracjaakademia.pl/ w Warszawie i okazało się, że obchodzą coś takiego jak festiwal schabowego xD porządny kotlet z mizerią to jest to!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawy pomysł. Takiego jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...