Canelloni ze szpinakiem, delikatną ricottą i parmezanem jest jednym z moich ulubionych wegetariańskich dań. Zazwyczaj zapiekam je w sosie pomidorowym, ale jeśli lubicie nieco bardziej śmietanowe smaki możecie je przygotować z beszamelem.
2 porcje
Składniki:
- 320 g mrożonego szpinaku
- gałka mozzarelli
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 180 g ricotty
- 1/4-1/2 szklanki startego parmezanu
- 1 łyżeczka soli
- pieprz
- 1 szklanka passaty pomidorowej (ja użyłam takiej z dodatkiem bazylii)
- 140 g makaronu cannelloni
- Szpinak rozmrażamy i odciskamy z wody.
- Mozzarellę trzemy na tarce o grubych oczkach. Do szpinaku dodajemy czosnek, ricottę, parmezan, połowę startej mozzarelli, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy do połączenia.
- Żaroodporną formę wykładamy połową szklanki passaty pomidorowej i równomiernie rozsmarowujemy.
- Canelloni nadziewamy farszem i układamy ściśle w żaroodpornej formie. Polewamy je resztą passaty i pieczemy w 180 stopniach C przez 25 minut. Po tym czasie pokrywamy makaron pozostałą częścią startej mozarelli i pieczemy jeszcze 10 minut.
apetyczne danie
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńDanie prezentuje się znakomicie
OdpowiedzUsuńNigdy czegoś takiego nie jadłam, ale zdecydowanie muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńJedzenie wygląda wspaniale
OdpowiedzUsuńCiekawie napisane. Warto było tutaj zajrzeć
OdpowiedzUsuńCiekawy artykuł.
OdpowiedzUsuńwspaniale prowadzony blog
OdpowiedzUsuńŚwietny tekst! Od roku nie czytałam tak wartościowego artykułu.
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję ten przepis
OdpowiedzUsuńwiele ciekawych treści tutaj.
OdpowiedzUsuńRewelacyjny przepis. Na zdjęciu wygląda wspaniale a po przygotowaniu w sekundę znika z talerzy. Super wpis.
OdpowiedzUsuńObłędnie wygląda to danie. Już samym wyglądem zachęca do zjedzenia. Świetny wpis.
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Idealny nawet dla niejadków.
OdpowiedzUsuńFajny blog, wiele przydatnych informacji, będę tu częściej wpadać. wszystko smacznie wygląda ciekawe czy będę umiała zrobić to w domu.
OdpowiedzUsuńTo są klimaty mojej teściowej, na pewno podeślę jej link do tej stronki.
OdpowiedzUsuńCiągle nowe przepisy, skąd ludzie biorą tyle pomysłów?!
OdpowiedzUsuńChętnie skosztuję to danie
OdpowiedzUsuńTo brzmi wyjątkowo smacznie! Cannelloni ze szpinakiem i ricottą to świetna propozycja dla miłośników kuchni wegetariańskiej. Dodatek parmezanu na pewno dodaje temu daniu charakteru. Ciekawa jestem, jak smakuje wersja z beszamelem – musi być bardziej kremowa i delikatna. Dzięki za inspirację kulinarną! 😊
OdpowiedzUsuń