Canelloni ze szpinakiem, delikatną ricottą i parmezanem jest jednym z moich ulubionych wegetariańskich dań. Zazwyczaj zapiekam je w sosie pomidorowym, ale jeśli lubicie nieco bardziej śmietanowe smaki możecie je przygotować z beszamelem.
2 porcje
Składniki:
- 320 g mrożonego szpinaku
- gałka mozzarelli
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 180 g ricotty
- 1/4-1/2 szklanki startego parmezanu
- 1 łyżeczka soli
- pieprz
- 1 szklanka passaty pomidorowej (ja użyłam takiej z dodatkiem bazylii)
- 140 g makaronu cannelloni
- Szpinak rozmrażamy i odciskamy z wody.
- Mozzarellę trzemy na tarce o grubych oczkach. Do szpinaku dodajemy czosnek, ricottę, parmezan, połowę startej mozzarelli, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy do połączenia.
- Żaroodporną formę wykładamy połową szklanki passaty pomidorowej i równomiernie rozsmarowujemy.
- Canelloni nadziewamy farszem i układamy ściśle w żaroodpornej formie. Polewamy je resztą passaty i pieczemy w 180 stopniach C przez 25 minut. Po tym czasie pokrywamy makaron pozostałą częścią startej mozarelli i pieczemy jeszcze 10 minut.
apetyczne danie
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńDanie prezentuje się znakomicie
OdpowiedzUsuńNigdy czegoś takiego nie jadłam, ale zdecydowanie muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńJedzenie wygląda wspaniale
OdpowiedzUsuń