czwartek, 14 stycznia 2016

MAŚLANE BAŁWANKI

 Jakiś czas temu w moje rejony zawitał śnieg i mróz. Nie jestem z tego powodu najszczęśliwsza, ale cóż zrobić, taki urok zimy. Mimo że w taką pogodę najchętniej nie wychodziłabym z domu, to niestety jestem zmuszana do opuszczania mojego lokum. Moim oczom zaczęły się coraz częściej ukazywać piękne śnieżne bałwanki i muszę przyznać, że jest coś pokrzepiającego w ich widoku. Śniegu unikam jak ognia, jednak bałwanom nie mówię nie. Przygotowałam ich mniej mroźną wersję, do tego niezwykle smaczną. Gdy się je "lepi" aż się człowiek sam do siebie uśmiecha. 




Składniki na 6 bałwanków:
  • 400 g mąki pszennej
  • 6 g suszonych drożdży instant
  • 2-3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 60 g masła
  • 260 ml letniej wody lub mleka
  • białko jajka
  • suszona żurawina
  • marchewka
Przygotowanie:
  1. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, drożdże i sól.
  2. Roztapiamy masło i wlewamy je do suchych składników, na przemian z wodą lub mlekiem. Całość wyrabiamy ręką lub mikserem ok.5 minut. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
  3. Ciasto dzielimy na 6 części, a każdą z nich na 3, które następnie formujemy na kształt kulek (mogą być w 3 różnych wielkościach, ale zbliżone do siebie). Lepimy z nich bałwanki, sklejając ze sobą kulki.
  4. Bałwanki kładziemy na wyłożonej pergaminem blaszce. Przykrywamy je ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia.
  5. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w małe skośne słupki, które będą pełniły rolę nosów. Żurawinę kroimy w mniejsze kawałeczki. W wyrośnięte bałwanki wciskamy żurawinę, robiąc z nich guziczki, a marchewkę w miejsce nosa. Smarujemy je roztrzepanym białkiem.
  6. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok.15 minut do zarumienienia. Po wyjęciu studzimy je na kratce.


Przepis pochodzi ze stronySmakowity chleb
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...