wtorek, 26 stycznia 2016

ROTOLO ZE SZPINAKIEM I DYNIĄ PIŻMOWĄ

Rotolo to danie zapiekane w sosie pomidorowym ze szpinakiem, dynią i fetą, w smaku przypominające canelloni. Zostały do niego użyte płaty lasagne, które w czasie pieczenia stają się idealnie chrupiące. Przygotowałam je własnoręcznie i serdecznie do tego zachęcam, jednak wiem, że wymaga to poświęcenia czasu, dlatego jeśli nim nie dysponujecie możecie kupić gotowe w sklepie. Skorzystajmy również z ostatnich w tym sezonie dyń-to dzięki nim potrawa zyskuje nutę słodkości. Przepis pochodzi z książki "Gotuj sprytnie jak Jamie" , na której już po raz kolejny się nie zawiodłam.



Składniki:
  • 1 dynia piżmowa
  • 1 czerwona cebula
  • oliwa
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 500 g mrożonego szpinaku
  • gałka muszkatałowa
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 słoik (700 g) passaty pomidorowej
  • 6 dużych świeżych płatów lasagne (ok. 15 x 20 cm)
  • 50 g fety
  • 20 g parmezanu
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Całą dynię pieczemy w brytfance w 180 stopniach C przez ok. 1,5 godziny, a następnie wyjmujemy ją z piekarnika.
  2. W tym czasie obieramy cebulę, grubo ją siekamy i wkładamy do garnka z 1-2 łyżkami oliwy, tymiankiem, szczyptą soli i pieprzem. Podsmażamy na średnim ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dokładamy szpinak, przykrywamy garnek i powoli dusimy całość przez 15 minut, aż cały płyn odparuje, po czym zdejmujemy z gazu. Doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Przekrawamy dynię na pół, odrzucamy pestki i skórę, a miąższ rozgniatamy widelcem. Doprawiamy solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową.
  4. Obieramy i drobno siekamy czosnek.  Wkładamy go na dużą patelnię (lub płytki garnek żaroodporny) z 1-2 łyżkami oliwy i podsmażamy do zezłocenia, po czym dolewamy passatę (do słoika po passacie wlewamy trochę wody, rozprowadzamy ją kolistymi ruchami i również wlewamy na patelnię). Sos doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na wolnym ogniu tylko 3 minuty, po czym doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  5. Płaty lasagne blanszujemy 20 sekund we wrzątku, odkładamy na ściereczkę i przykrywamy kolejną, by nie wyschły. Na czystym blacie rozkładamy płat lasagne krótszym bokiem w naszą stronę. Nakładamy na niego cienką warstwę dyni i równomiernie rozprowadzamy. Na wierzch z kolei nakładamy grubszą warstwę szpinaku i posypujemy kawałkami fety. Zwijamy ciasto w rulon i kroimy na 4 kawałki. To samo robimy z resztą ciasta i farszu.
  6. Ruloniki układamy pionowo jeden obok drugiego w garnku z sosem pomidorowym. Całość posypujemy startym parmezanem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 35-40 minut, aż potrawa stanie się złocista i chrupiąca.  

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...