wtorek, 23 października 2018

SYRNIKI


Syrniki są rosyjskimi, serowymi placuszkami, zapewne dobrze znanymi wielu z was. Sekretem ich puszystości jest minimalna ilość mąki, dlatego odradzam dodawanie jej więcej, niż podaje przepis. Ja preferuję słodkie placki, dlatego nie szczędzę cukru, ale to już leży w waszej gestii jak słodkie syrniczki chcecie mieć, a nawet czy przygotować je na słono, bo takie też są wyśmienite ;)

1 porcja
Składniki:
  • 1 jajko
  • 250 g twarogu tłustego
  • 40 g mąki 
  • kilka kropelek aromatu waniliowego
  • 1-3 łyżki cukru/erytrolu w zależności jak słodkie chcemy mieć syrniki
  • masło klarowane-do smażenia
Przygotowanie:
  1. Białka jaj ubijamy na pianę. Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy żółtko, mąkę, aromat waniliowy i cukier. Mieszamy, dodajemy pianę i delikatnie ją mieszamy z resztą składników.
  2. Zwilżonymi rękoma formujemy z masy kulki, lekko spłaszczamy i smażymy z obu stron na małym ogniu.
  3. Podajemy z miodem, jogurtem i owocami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...