Syrniki są rosyjskimi, serowymi placuszkami, zapewne dobrze znanymi wielu z was. Sekretem ich puszystości jest minimalna ilość mąki, dlatego odradzam dodawanie jej więcej, niż podaje przepis. Ja preferuję słodkie placki, dlatego nie szczędzę cukru, ale to już leży w waszej gestii jak słodkie syrniczki chcecie mieć, a nawet czy przygotować je na słono, bo takie też są wyśmienite ;)
1 porcja
Składniki:
- 1 jajko
- 250 g twarogu tłustego
- 40 g mąki
- kilka kropelek aromatu waniliowego
- 1-3 łyżki cukru/erytrolu w zależności jak słodkie chcemy mieć syrniki
- masło klarowane-do smażenia
- Białka jaj ubijamy na pianę. Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy żółtko, mąkę, aromat waniliowy i cukier. Mieszamy, dodajemy pianę i delikatnie ją mieszamy z resztą składników.
- Zwilżonymi rękoma formujemy z masy kulki, lekko spłaszczamy i smażymy z obu stron na małym ogniu.
- Podajemy z miodem, jogurtem i owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz