czwartek, 15 listopada 2018

KREMOWY, WEGAŃSKI MAKARON ALFREDO


Sos alfredo to maślany sos z parmezanem. Po raz pierwszy przygotował go nasz tytułowy bohater-Alfredo i użył do niego jedynie masła i parmezanu. Od tamtej pory powstało wiele wariacji tego sosu- z dodatkiem śmietany, brokułów, czosnku, kurczaka. Ja przygotowałam wersję wegańską, na bazie kalafiora, nerkowców i nieaktywnych drożdży. W efekcie powstał serowy, kremowy (i nieco zdrowszy) sos.

4 porcje
Składniki:
  • 1 kalafior, średniej wielkości
  • 1/2 szklanki nerkowców-namoczonych przez noc w wodzie
  • 3 łyżki nieaktywnych drożdży
  • 2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • sól, pieprz
  • ok. 1/2 szklanki mleka sojowego 
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki
  • 300-350 g makaronu spaghetti/fettuccine
  • 5-7 oliwek, przekrojonych na pół
Przygotowanie:
  1. Kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. 
  2. Nerkowce odcedzamy i wraz z ugotowanym kalafiorem przekładamy do blendera. Dokładamy nieaktywne drożdże, granulowany czosnek, szczyptę soli i pieprz. Dolewamy 1/2 szklanki mleka.
  3. Miksujemy do uzyskania gładkiego kremu. Gdyby masa była zbyt gęsta dolewamy jeszcze odrobinę mleka. Dosalamy i pieprzymy w razie potrzeby.
  4. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła, po czym szklimy na nim czosnek. Dokładamy sos i trzymamy na małym gazie, by się podgrzał.
  5. W międzyczasie w dużym garnku gotujemy makaron w osolonej wodzie. Gdy będzie al dente przekładamy go na patelnię z sosem. Dorzucamy oliwki, mieszamy i przekładamy na talerz. 




Przepis z bloga Fooduzzi


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...