4 porcje
Składniki:
- 1 kalafior, średniej wielkości
- 1/2 szklanki nerkowców-namoczonych przez noc w wodzie
- 3 łyżki nieaktywnych drożdży
- 2 łyżeczki granulowanego czosnku
- sól, pieprz
- ok. 1/2 szklanki mleka sojowego
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- 1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki
- 300-350 g makaronu spaghetti/fettuccine
- 5-7 oliwek, przekrojonych na pół
Przygotowanie:
- Kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
- Nerkowce odcedzamy i wraz z ugotowanym kalafiorem przekładamy do blendera. Dokładamy nieaktywne drożdże, granulowany czosnek, szczyptę soli i pieprz. Dolewamy 1/2 szklanki mleka.
- Miksujemy do uzyskania gładkiego kremu. Gdyby masa była zbyt gęsta dolewamy jeszcze odrobinę mleka. Dosalamy i pieprzymy w razie potrzeby.
- Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła, po czym szklimy na nim czosnek. Dokładamy sos i trzymamy na małym gazie, by się podgrzał.
- W międzyczasie w dużym garnku gotujemy makaron w osolonej wodzie. Gdy będzie al dente przekładamy go na patelnię z sosem. Dorzucamy oliwki, mieszamy i przekładamy na talerz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz