Po raz pierwszy spróbowałam cinnamon rollsów w jednej z kawiarnianych sieciówek i muszę przyznać, że stały się jednym z moich ulubionych drożdżowych wypieków. W końcu znalazłam odrobinę czasu na kucharzenie i postanowiłam sama je przygotować. Samodzielne pieczenie bułeczek ma tę zaletę, że w trakcie przygotowywania ich towarzyszy nam piękny, cynamonowy zapach unoszący się z piekarnika. Mamy też komfort zjedzenia ich jeszcze ciepłych.
Nie ma nic lepszego niż cieplutka, cynamonowa bułeczka polana lukrem po niedzielnym obiedzie. Jeśli chcemy sobie jeszcze bardziej dogodzić możemy je posmarować waniliowym serkiem kremowym.
Blacha 23x33 cm lub 2 tortownice o średnicy 24 cm.
Składniki (w temperaturze pokojowej):
CIASTO:
- 540 g mąki pszennej
- 10 g suchych drożdży
- 80 g cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- 75 g roztopionego masła
NADZIENIE CYNAMONOWE:
- 80 g roztopionego masła
- 200 g brązowego cukru
- 3 łyżki zmielonego cynamonu
LUKIER:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1-2 łyżki mleka
- Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami. Dodajemy resztę składników oprócz masła i wyrabiamy do połączenia, po czym dolewamy roztopione masło. Wyrabiamy ciasto rękami bądź robotem (końcówką z hakiem) tak długo by ciasto było miękkie i elastyczne.
- Formujemy kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5h (ciasto powinno podwoić objętość).
- Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt 40x30 cm, delikatnie podsypując stolnicę i wałek mąką, by ciasto się nie kleiło.
- Rozwałkowane ciasto smarujemy roztopionym masłem na nadzienie cynamonowe i posypujemy brązowym cukrem wymieszanym z cynamonem. Zwijamy ściśle wzdłuż dłuższego boku na kształt rolady.
- Ostrym nożem kroimy na 12 równych części (3-3,5 cm kawałki). Układamy je w formie/formach wyłożonych papierem do pieczenia, zostawiając odstęp (bułeczki mocno urosną i się zetkną). Przykrywamy ręczniczkiem i odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
- Wyrośnięte bułeczki pieczemy w 180 stopniach C przez około 20 minut. Wyjmujemy do przestudzenia, gdy będą lekko ciepłe polewamy je przygotowanym lukrem (cukier mieszamy z mlekiem).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz