środa, 13 stycznia 2016

PIECZONY KURCZAK TANDOORI

Kurczak Tandoori jest typowym indyjskim daniem - marynowany w jogurcie i przyprawach m.in. takich jak Garam Masala, kurkuma, imbir. Tę ostatnią pominęłam w moim przepisie ze względu na to, że za nim nie przepadam, jednak jeśli komuś nie przeszkadza imbir warto go dodać do potrawy. Kurczaka zazwyczaj przyrządza się, zdejmując z niego uprzednio skórkę-ja jednak uwielbiam chrupkość, którą ona daje, więc ją zostawiłam. Nazwa potrawy pochodzi od specjalnego glinianego pieca tandoor, w którym kurczak jest pieczony w bardzo wysokiej temperaturze, dochodzącej nawet do 450 stopni. Dzięki temu dania pieką się szybko, nabierają niepowtarzalnego aromatu, ale jednocześnie zachowują w sobie soczystość. Nie ma jednak rzeczy niezastąpionych - piecyk można zamienić na piekarnik lub grilla.


Składniki:
  • 1 nieduży kurczak (ok.800 g)
  • sok z połówki cytryny
  • 2 łyżeczki soli
  • pół łyżeczki mielonego chilli
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka przyprawy Garam Masala
  • pół łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka suszonych liści kozieradki 
  • 1 łyżka słodkiej papryki
Do podania: jaśminowy ryż / chlebki naan / kasza jaglana
Przygotowanie:
  1. Kurczaka myjemy i dzielimy na 2 brzuszki i 2 pałeczki. Mięso nacinamy w kilku miejscach (głęboko, do kości). Mieszamy sok z cytryny, sól i chilli i nacieramy nimi mięso, które następnie wkładamy do lodówki na pół godziny.
  2. Po tym czasie siekamy czosnek, mieszamy go z jogurtem i resztą przypraw. Powstałą marynatą dokładnie pokrywamy mięso i wkładamy do lodówki na 3-4 godziny.
  3. Mięso układamy na kratce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni C na ok.35 minut.



Inspiracja ze strony Smak Indii

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...