sobota, 27 lutego 2016

AMERYKAŃSKIE PANKEJKI

 Pankejki jadłam 2 razy w życiu-za każdym razem "na mieście", w knajpce, specjalizującej się w przygotowaniu tych naleśników. Powiem szczerze, że nie zasmakowały mi szczególnie. Do niedawna sądziłam, że po prostu nie lubię takich grubych placków, a w mój gust bardziej trafiają cieniutkie crepes. Co mnie więc podkusiło, by je przygotować? Moja przyjaciółka, która od jakiegoś czasu dzień w dzień je na śniadanie pankejki. Od dziecka uwielbiała naleśniki, więc mnie to nie dziwi, ale muszę przyznać że sama nabrałam ochoty na takie śniadanko. Nie uważam się za ekspertkę w dziedzinie naleśników, pankejków, dlatego wolałam zaufać czyjemuś sprawdzonemu przepisowi, niż sama eksperymentować w kuchni. Tak też natknęłam się na fantastyczny przepis z bloga The food time. Piszę fantastyczny bo go przetestowałam, lekko zmodyfikowałam i się w nich zakochałam. Moje zdanie na temat tych placków zmieniło się o 180 stopni i to w pozytywną stronę! Wszystkich miłośników słodkich śniadań serdecznie zachęcam do wypróbowania przepisu, bo placuszki są urzekające!


Składniki na 12-14 porcji:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 270 g jogurtu greckiego lub naturalnego
  • 1/3 szklanki mleka 
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • masło do smażenia
  • DO PODANIA: miód, dżem, świeże owoce, lody, jogurt
Przygotowanie:
  1. Do miski wkładamy wszystkie składniki oprócz mąki i mieszamy trzepaczką do połączenia.  Następnie dodajemy partiami mąkę, cały czas mieszając. Miskę z ciastem odstawiamy na 10-15 min.
  2. Placki smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni posmarowanej masłem.


Desery słodzone ksylitolem Wegetariański obiad VI
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...