niedziela, 21 lutego 2016

ŚRÓDZIEMNOMORSKA PASTA Z SUSZONYCH POMIDORÓW

 Niedawno natknęłam się na cotygodniowo organizowane akcje Wypiekanie na śniadanie. W tym tygodniu padło na śródziemnomorską pastę z suszonych pomidorów. Nie musiałam się dwa razy zastanawiać czy wziąć udział we wspólnym kucharzeniu. Ubóstwiam każdego rodzaju pasty i smarowidła, są moim ulubionym dodatkiem do chleba. Ta jest niezwykle aromatyczna, a cały smak podkreśla tahini, który w mojej kuchni został użyty po raz pierwszy.  Żałuję, że nie odkryłam go wcześniej bo daje bardzo wiele całej potrawie.


Składniki:
  • słoiczek suszonych pomidorów (300 g)
  • 50 g podprażonych ziarna słonecznika (w oryginalnym przepisie namoczonych)
  • garść czarnych oliwek
  • garść świeżej bazylii
  • 2 czubate łyżki tahini
  • łyżeczka młotkowanego pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z 1 cytryny
  • łyżeczka kaparów
  • olej rzepakowy
Przygotowanie:
  1. Do blendera wkładamy suszone pomidory wraz z oliwą, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy. Jeśli masa byłaby zbyt zwarta dodajemy oleju i ponownie miksujemy-masa powinna być gładka. Doprawiamy w razie potrzeby. Przechowujemy w lodówce 2-3 dni, wytrącający się olej jest normalną sprawą ze względu na pestki słonecznika.

Osoby biorące udział w "Wypiekaniu na śniadanie":
Magia w kuchni
Eksplozja smaku
Cafe babilon
Moje małe czarowanie
Notatki kulinarne
Pożeracze czasu
Nie-ład mAlutki
Prawo do gotowania z pasją
Gotuj z Kasią
Zacisze kuchenne
Fabryka Kulinarnych Inspiracji
Życie zaczyna się w kuchni
Para w kuchni
Zródło przepisu Smaki Alzacji

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...