Aż żal przejść obojętnie obok tych pięknych, okrąglutkich cukinii. Samo się nasuwało, by przygotować je tak, żeby prezentowały się w całej okazałości. Wzięłam więc kilka do domu, odcięłam im "czapeczki" i nafaszerowałam mięsnym farszem. Po rozkrojeniu widać było również marchewkę, która oprócz koloru dodała odrobiny słodyczy.
Danie łatwe, fantastycznie sprawdzające się na imprezy czy szybki posiłek. Farsz można zrobić dzień wcześniej, a przygotowanie obiadu dzień później zajmie już dosłownie kilka minut.
5 porcji
Składniki:
- 1 cebula
 - 300 g pieczarek
 - sól, pieprz
 - 450 g mielonego mięsa z udźca indyka
 - 1 marchewka, starta na tarce o grubych oczkach
 - kilka gałązek świeżego oregano (można zastąpić 1 łyżeczką suszonego),
 - 1 płaska łyżka suszonego majeranku
 - 1 łyżeczka ziół prowansalskich
 - 1 łyżeczka słodkiej papryczki
 
Przygotowanie:
- Cebulę kroimy w małą kosteczkę i szklimy na odrobinie masła klarowanego.
 - Pieczarki myjemy i kroimy w kostkę. Dorzucamy do cebuli, solimy, pieprzymy i smażymy, aż woda puszczona z pieczarek w większości wyparuje. Odstawiamy z gazu, gdy na patelni będzie jeszcze odrobina płynu.
 - Cukiniom odkrajamy "czapeczki" i wydrążamy środek.
 - Mięso mieszamy z pieczarkami i wodą, która pozostała na patelni. Dokładamy startą marchewkę i resztę przypraw. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko porządnie mieszamy i faszerujemy wydrążone cukinie.
 - Gotowe cukinie przekładamy do naczynia żaroodpornego, a nastepnie pieczemy w 180 stopniach C przez 30-35 minut.
 



Ostatnio w knajpie na uczelni taką serwowali, sama pyszność :D
OdpowiedzUsuńTym większa motywacja, żeby odtworzyć taką cukinię w domu :D
Usuńbardzo fajne danie
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń