poniedziałek, 20 listopada 2017

ORKISZOWY CHLEB DEKORACYJNY-LIŚĆ


Na listopad na wspólne wypiekanie chleba przypadł przepiękny orkiszowy chleb. Nie bez powodu nazywa się dekoracyjny-jest uformowany na kształt liścia. Przepis zawdzięczamy Danie . Chleb jest na zakwasie i na drożdżach. Jeśli zależy wam, by te ostatnie pominąć, możecie wydłużyć czas ostatecznej fermentacji lub w cieście właściwym wymieszać mąkę orkiszową z mąką z pszenicy zwyczajnej.



2 bochenki
ZACZYN
Składniki:

  • 2 łyżki zakwasu z mąki orkiszowej ciemnej
  • 200 g mąki orkiszowej ciemnej
  • 350 g wody
Przygotowanie:
  1. Wieczorem, dzień przed pieczeniem chleba mieszamy składniki w misce i pozostawiamy do fermentacji na 14 godzin.
CIASTO WŁAŚCIWE
Składniki:
  • zaczyn
  • 650 g mąki orkiszowej jasnej
  • 185 wody
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 18 g soli himalajskiej
Przygotowanie:
  1. Składniki ciasta łączymy i wyrabiamy 5-8 minut. Pozostawiamy do kolejnej fermentacji na 2.5 godziny.
  2. W tym czasie 2 razy (w równych odstępach czasowych) składamy ciasto na blacie obsypanym mąką. Formujemy 2 owalne bochenki i dalej postępujemy według tego filmiku.
  3. Ukształtowane ciasto posypujemy mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia na blaszce wyłożonej pergaminem na ok. 1,5-2 godziny.
  4. Chleby pieczemy w naparowanym piekarniku przez 15 minut w 240 stopniach C, po czym dopiekamy przez 30 minut w 200 stopniach C już bez pary.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...