2 bochenki
ZACZYN
Składniki:
- 2 łyżki zakwasu z mąki orkiszowej ciemnej
- 200 g mąki orkiszowej ciemnej
- 350 g wody
Przygotowanie:
- Wieczorem, dzień przed pieczeniem chleba mieszamy składniki w misce i pozostawiamy do fermentacji na 14 godzin.
CIASTO WŁAŚCIWE
Składniki:
- zaczyn
- 650 g mąki orkiszowej jasnej
- 185 wody
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- 18 g soli himalajskiej
Przygotowanie:
- Składniki ciasta łączymy i wyrabiamy 5-8 minut. Pozostawiamy do kolejnej fermentacji na 2.5 godziny.
- W tym czasie 2 razy (w równych odstępach czasowych) składamy ciasto na blacie obsypanym mąką. Formujemy 2 owalne bochenki i dalej postępujemy według tego filmiku.
- Ukształtowane ciasto posypujemy mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia na blaszce wyłożonej pergaminem na ok. 1,5-2 godziny.
- Chleby pieczemy w naparowanym piekarniku przez 15 minut w 240 stopniach C, po czym dopiekamy przez 30 minut w 200 stopniach C już bez pary.
Piękny liść!
OdpowiedzUsuńTaki wtrośnięty jak z prawdziwej piekarni.
Dziękuję za listopadowe chlebowanie w Piekarni.
Ja również dziękuję! :)
UsuńWspaniałe chleby. Bardzo dekoracyjne.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPiękne, dekoracyjne bochenki😀
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPrzepiękne bochenki!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPiękne chleby upiekłaś! Do następnego!
OdpowiedzUsuńDziękuję i do następnego razu! :)
UsuńCudowne bochenki i pięknie nacięte! Nie mogę się napatrzeć :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólny czas:)
Dziękuję bardzo! :)
UsuńPrzyznać muszę, że pieknie dekoracyjne Twoje chlebki są!
OdpowiedzUsuńDzięki za wspólne chlebowypiekanie w tym listopadzie :)
Pozdrawiam
M.
I ja dziękuję :)
UsuńŚwietny przepis a sam chleb wygląda przepięknie.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
Usuń