niedziela, 10 czerwca 2018

AZJATYCKA SAŁATKA Z SZASZŁYKAMI Z INDYKA W SOSIE TERIAKI


Od jakiegoś czasu coraz bardziej lubuję się w potrawach kuchni azjatyckiej, a ta sałatka stała się ostatnio moim warzywnym faworytem. Jest zrobiona z surowych warzyw, które dzięki dressingowi sezamowo-sojowemu nabierają nowego charakteru. Jej smak kojarzy mi się surówkami podawanymi w japońskich restauracjach na przystawkę. Ma lekko kwaskowy, słony smak, a dzięki cytrynie przyjemnie orzeźwia. Można ją śmiało jeść solo, ja ją jednak wymieszałam z makaronem ryżowym i podałam z drobiowymi szaszłykami. Zachęcam do przetestowania!

4 porcje
Składniki:
  • 1 cukinia
  • 3 małe marchewki
  • 120 g młodych zielonych szparagów (bez zdrewniałych końcówek i główek)
  • 6 cebulek dymek, pokrojone w krążki
  • 6 rzodkiewek, pokrojonych w plasterki
  • 500 g udźca z indyka
  • 200 g makaronu ryżowego
sos teriyaki:
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekanego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne

winegret:

  • sok z 2 cytryn
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 gałązka trawy cytrynowej, pokrojonej w krążki
  • 1 papryczka chili, drobno pokrojona
  • łodyżki kolendry
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 5 łyżek wody
Przygotowanie:
  1. Składniki na winegret mieszamy w misce.
  2. Cukinię, marchewkę i szparagi kroimy w zapałki. Przekładamy do miski z sosem winegret. Dodajemy dymki i rzodkiewki. Wszystko mieszamy i odstawiamy do zamarynowania.
  3. Składniki na sos teriyaki mieszamy i wlewamy do miski. Udziec z indyka kroimy na kawałki, przekładamy do miski z sosem, mieszamy i odkładamy do zamarynowania na 30-40 minut.
  4. Po tym czasie kawałki indyka nadziewamy na patyczki od szaszłyków. Smażymy je z obu stron na patelni grillowej.
  5. Gdy szaszłyki będą już prawie gotowe, przygotowujemy makaron ryżowy według instrukcji na opakowaniu (zalałam go wrzątkiem na 5 minut).
  6. Zamarynowane warzywa i makaron rozdzielamy na talerzach. Podajemy z szaszłykami.




Inspiracja z bloga Studio Kuchnia
ZapiszZapiszZapiszZapisz

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...