poniedziałek, 25 czerwca 2018

SAŁATKA Z CZEREŚNIAMI, BOBEM I KALAREPĄ




Czereśnie zalały stragany i sklepy, zastąpiły łubianki z truskawkami. Jest ich tyle, że aż żal nie wykorzystać sezonu. Dlatego też przygotowałam sałatkę z bobem, kalarepą i właśnie czereśniami. To niebanalne połączenie tworzy orzeźwiającą, letnią sałatkę, której trudno się oprzeć. 

4 porcje:

Składniki:
  • 2 garście rukoli
  • 5-7 listków botwinki
  • 4 liście karbowanej fioletowej sałaty
  • 1/2 opakowania mieszanki sałat
  • 1/3 kalarepy 
  • 350 g ugotowanego i obranego bobu
  • 2 garście czereśni
  • 60-80 g sera korycińskiego lub fety
Sos:
  • 6 łyżek oliwy
  • 3 łyżki rozpuszczonego miodu
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • szczypta soli
  • pieprz 
 Przygotowanie:
  1. Na duży talerz nakładamy rukolę, liście botwiny i wszystkie rodzaje sałat. Kalarepę obieramy, trzemy na tarce na cienkie płaty i wraz z bobem kładziemy na sałatach.
  2. Czereśnie kroimy na pół i usuwamy pestki. Dokładamy na sałatę. Ser kroimy na kawałki i posypujemy nim sałatkę. 
  3. W małej miseczce mieszamy składniki na sos. Przed podaniem polewamy nim sałatkę i całość mieszamy.


Inspiracja z bloga Kwestia Smaku
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...