poniedziałek, 18 czerwca 2018

CZESKIE ROGALIKI




Na przepis na te czeskie rogaliki natknęłam się dzięki comiesięcznej akcji wspólnego wypiekania z Amber. Rogaliki są przepyszne, spokojnie możecie zrobić dla swoich domowników bułeczki z całej porcji. Gwarantuję, że wszystkie zostaną pochłonięte. Poniżej umieszczam przepis na podstawowe rogale, ja do niektórych dodałam coś od siebie. Włożyłam ser żółty, który fantastycznie się rozpuścił. Nie ma nic lepszego niż ciagnący się ser w jeszcze ciepłych bułeczkach.   

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej typ 550 lub orkiszowej
  • 300 ml mleka
  • 25 g masła
  • 10 g soli
  • 6 g drożdży instant
  • 1 żółtko jajka
  • 1 jajko
  • na wierzch do posypania: mak, sezam, kminek, gruboziarnista sól
Przygotowanie:
  1. Do małego rondelka wlewamy mleko i doprowadzamy do wrzenia, pozostawiamy do wystygnięcia.
  2. Mąkę, mleko, masło, sól, drożdże i żółtko łączymy ze sobą i wyrabiamy przez 15 minut, do uzyskania gładkiego ciasta. Przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 14 godzin.
  3. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 1,5 godziny. 
  4. Następnie dzielimy ciasto na 4 równe części i pozostawiamy na kolejne 20 minut. 
  5. Kawałki ciasta rozwałkowujemy na prostokąty, dzielimy na 4 trójkąty i zwijamy w rogaliki. Zostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.
  6. W miseczce rozmęcamy jajko i smarujemy nimi rogaliki. Posypujemy makiem, sezamem, kminkiem lub solą. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez 20 minut.



Razem ze mną wypiekali:
Akacjowy Blog 
Am.art kolor i smak
Codziennik kulinarny
Dom z mozaikami
Idę i myślę
Kuchennymi drzwiami
Moje kucharzenie
Moje Małe Czarowanie 
Ogrody Babilonu
Proste Potrawy
Weekendy w domu i ogrodzie
W poszukiwaniu slow life
Zacisze kuchenne


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...