poniedziałek, 18 lutego 2019

BROWNIE-LAVA CAKE BEZ CUKRU


Jest to pierwsze brownie w moim życiu i na pewno nie ostatnie. Brownie powinno być surowe i bardzo wilgotne. Ja uzyskałam aż zanadto wilgotne, masa czekoladowa w środku nie ścięła się całkowicie, dzięki czemu uzyskałam efekt lava cake. Wyszło przepyszne i to bez grama białego cukru! 

Forma 20 x 20 cm
Składniki:
  • 110 g masła
  • 75 g mąki pszennej 
  • 170 g suszonych daktyli (miękkich i klejących), pokrojonych na mniejsze kawałki
  • 3 łyżki erytrolu lub ksylitolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 70 g kakao
  • 70 ml mleka
  • 2 duże jajka
  • 150 g malin (100 g do środka i 50 g na wierzch) - jeśli używamy mrożonych, nie rozmrażamy ich wcześniej
Przygotowanie:
  1. Masło roztapiamy i studzimy. 
  2. W misie malaksera blendujemy mąkę, daktyle, erytrol, proszek do pieczenia, kakao, mleko i jajka. Dodajemy masło i znów miksujemy. Powinniśmy uzyskać bardzo gęste ciasto.
  3. Dodajemy 100 g malin i mieszamy.
  4. Formę wykładamy papierem do pieczenia, po czym nakładamy do środka ciasto, i wyrównujemy. Na wierzch kładziemy pozostałe maliny i wciskamy je lekko w ciasto.
  5. Pieczemy przez około 25 minut w 170 stopniach C z funkcją termoobiegu. Nie piec za długo, brownie powinno być wilgotne i zakalcowate. 
  6. Wyjąć, lekko przestudzić i zajadać jeszcze ciepłe.



Lekko zmodyfikowany przepis z bloga Moje Wypieki

Karnawałowe słodkości

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...