sobota, 16 marca 2019

HUMMUS Z PIECZONYMI, WARZYWNYMI FRYTKAMI


Nie będę ukrywała, że uwielbiam hummus i robię go ostatnio bardzo często. Przy domowym hummusie możemy kontrolować doprawieni jak również ilość dodawanego tahini według własnych upodobań. Za każdym razem wychodzi nieco inny, zawsze jednak przepyszny. Najlepszym dodatkiem jak dla mnie jest ciepła pita lub warzywa. Moimi ulubionymi są te z tego przepisu, upieczone i mocno doprawione przyprawą do ziemniaka. 

2 porcje
Składniki:
  • 2 marchewki
  • 1/2 batata
  • 1/2 selera
  • 1/2 cukinii`
  • olej 
  • przyprawa do ziemniaka
  • hummus z tego przepisu
  • 1 papryka, pokrojona w cząstki
  • pestki granata do posypania
Przygotowanie:
  1. Marchewki, bata i selera obieramy, po czym kroimy w słupki. Cukinię kroimy w średniej grubości krążki. 
  2. Warzywa skrapiamy olejem, obficie posypujemy przyprawą do ziemniaków i dokładnie mieszamy (najlepiej rękoma, aby przyprawa pokryła wszystkie warzywa)
  3. Marchewki, bataty i selera przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem (cukinie dołożymy później) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 30 minut. Po tym czasie dokładamy cukinie i pieczemy jeszcze około 10 minut, w połowie czasu przewracając plastry cukinii na drugą stronę. 
  4. Na 2 talerze wykładamy po porcji hummusu, upieczone warzywa, pokrojoną paprykę. Posypujemy pestkami granatu. 



Smaczne a nie tuczy :)

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...