Ekspresowe bułki jak sama nazwa wskazuje robi się bardzo szybko. Czas pracy przy nich to 10 minut. Bułki rosną przez noc, więc ciasto możemy zakręcić wieczorem, a na śniadanie mieć cieplutkie, chrupiące, domowe bułeczki. Część ciasta możemy przechować w lodówce, w misce przykrytej folią spożywczą i kolejną partię upiec dopiero następnego dnia.
16 bułeczek
Składniki:
- 900 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki drożdży instant
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 3 szklanki ciepłej wody
Przygotowanie:
- W dużej misce mieszamy mąkę z solą i drożdżami, dolewamy wodę i drewnianą łyżką wszystko łączymy.
- Gdy w cieście nie będzie już śladów mąki, miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na noc (lub 8-12h)
- Rano dzielimy ciasto na dwie porcje, na podsypanym mąką blacie rozciągamy ciasto od siebie, składamy, obracamy o 90 stopni i powtarzamy rozciąganie i składanie. W ten sposób wyrabiamy ciasto przez ok 1-2 minuty.
- Następnie dzielimy ciasto na 8 części, z każdej formujemy bułeczkę, układamy ja na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
- Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni, każdą wyrośniętą bułeczkę nacinamy bardzo ostrym nożem na krzyż (jeśli ciasto klei się do noża to oprószcie bułki mąką).
- Na dno piekarnika wysypujemy kilka kostek lodu (to zapewni chrupiącą skórkę bułeczkom), i wstawiamy blachę z bułkami do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut.
Przepis pochodzi ze strony Stylowi
Bułki idealne!
OdpowiedzUsuń