niedziela, 31 marca 2019

EKSPRESOWE BUŁKI


Ekspresowe bułki jak sama nazwa wskazuje robi się bardzo szybko. Czas pracy przy nich to 10 minut. Bułki rosną przez noc, więc ciasto możemy zakręcić wieczorem, a na śniadanie mieć cieplutkie, chrupiące, domowe bułeczki. Część ciasta możemy przechować w lodówce, w misce przykrytej folią spożywczą i kolejną partię upiec dopiero następnego dnia. 



16 bułeczek 
Składniki:
  • 900 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 3 szklanki ciepłej wody
Przygotowanie:
  1. W dużej misce mieszamy mąkę z solą i drożdżami, dolewamy wodę i drewnianą łyżką wszystko łączymy.
  2. Gdy w cieście nie będzie już śladów mąki, miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na noc (lub 8-12h)
  3. Rano dzielimy ciasto na dwie porcje, na podsypanym mąką blacie rozciągamy ciasto od siebie, składamy, obracamy o 90 stopni i powtarzamy rozciąganie i składanie. W ten sposób wyrabiamy ciasto przez ok 1-2 minuty.
  4. Następnie dzielimy ciasto na 8 części, z każdej formujemy bułeczkę, układamy ja na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
  5. Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni, każdą wyrośniętą bułeczkę nacinamy bardzo ostrym nożem na krzyż (jeśli ciasto klei się do noża to oprószcie bułki mąką).
  6. Na dno piekarnika wysypujemy kilka kostek lodu (to zapewni chrupiącą skórkę bułeczkom), i wstawiamy blachę z bułkami do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut.





Przepis pochodzi ze strony Stylowi 

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...