Jeśli jeszcze nie macie dość słodkości po tym świątecznym okresie, to mam dla was przesłodką propozycję. Czekoladowe tarty wypełnione słonym karmelem, przełamane kwaśną porzeczką i polane gorzką czekoladą. Są nieco pracochłonne, ale gwarantuję wam, że dla nich warto poświęcić trochę czasu.
1 tarta o średnicy 23 cm lub 4 tartaletki o średnicy 12 cm
Składniki:
CIASTO NA TARTĘ
- 160 g mąki
- 30 g drobno posiekanych migdałów
- 30 g kakao
- 50 g cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 110 g zimnego masła, posiekanego na kawałki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 jajko
- 1-2 łyżki zimnej wody
- dodatkowo 1/4 słoika dżemu porzeczkowego
KARMEL
- 300 g cukru
- 1/2 szklanki wody
- 120 g śmietanki 30% lub 36%
- 70 g masła
- 1 łyżeczka soli
CZEKOLADOWY GANACHE
- 120 g śmietanki 30% lub 36%
- 120 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej, zależy od preferencji), połamanej na kawałki
Przygotowanie:
- W misce mieszamy mąkę, posiekane migdały, kakao, cukier i sól.
- Dokładamy kawałki masła i przy pomocy widelca ucieramy do powstania kruszonki. Dodajemy jajko, ekstrakt waniliowy, wodę i szybko zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy płaski krążek, owijamy go folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
- Na podsypanej stolnice rozwałkowujemy ciasto na duży, okrągły placek (około 0.5 cm grubości). Ostrożnie przenosimy je na blachę (lub na 4 mniejsze blaszki). Obcinamy brzegi ciasta i ponownie wkładamy do lodówki na 30 minut.
- Po tym czasie ciasta nakłuwamy widelcem, wykładamy je papierem do pieczenia, na którą wysypujemy fasolę (lub inne obciążenie). Tarty wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 15 minut.
- Zdejmujemy obciążenie i dopiekamy kolejne 10-15 minut. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Po tym czasie możemy wyjmować tarty z foremek.
- Przygotowujemy karmel: w garnku o szerokim dnie umieszczamy cukier i wodę, podgrzewamy na średnim ogniu bez mieszania do uzyskania karmelowego koloru.
- Zdejmujemy z gazu, dolewamy śmietankę, i ponownie umieszczamy na gazie na 1-2 minuty cały czas mieszając do uzyskania gładkiej masy.
- Garnek zdejmujemy z gazu, dokładamy masło, sól i mieszamy do połączenia. Odkładamy do lekkiego przestudzenia. Na tarty wykładamy po 1-2 łyżce dżemu porzeczkowego, rozprowadzamy go równo, a na to wylewamy karmel. Wkładamy je do lodówki na 4-5 godzin.
- Przygotowujemy ganache: w rondelku zagotowujemy śmietankę, po czym polewamy nią czekoladki umieszczone w miseczce. Mieszamy do uzyskania gładkiej polewy.
- Ganache wylewamy na tarty i równo rozprowadzamy. Dekorujemy płatkami migdałowymi/ kokosem lub solą i wkładamy do lodówki na około 2 godziny.
- Tarty wyjmujemy z lodówki 45 minut przed podaniem.
Przepis pochodzi ze strony home cooking adventure
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz