poniedziałek, 22 kwietnia 2019

CZEKOLADOWA TARTA ZE SŁONYM KARMELEM


Jeśli jeszcze nie macie dość słodkości po tym świątecznym okresie, to mam dla was przesłodką propozycję. Czekoladowe tarty wypełnione słonym karmelem, przełamane kwaśną porzeczką i polane gorzką czekoladą. Są nieco pracochłonne, ale gwarantuję wam, że dla nich warto poświęcić trochę czasu. 

1 tarta o średnicy 23 cm lub 4 tartaletki o średnicy 12 cm
Składniki:
CIASTO NA TARTĘ
  • 160 g mąki
  • 30 g drobno posiekanych migdałów
  • 30 g kakao
  • 50 g cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 110 g zimnego masła, posiekanego na kawałki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki zimnej wody
  • dodatkowo 1/4 słoika dżemu porzeczkowego 
KARMEL
  • 300 g cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 120 g śmietanki 30% lub 36%
  • 70 g masła
  • 1 łyżeczka soli
CZEKOLADOWY GANACHE
  • 120 g śmietanki 30% lub 36%
  • 120 g czekolady  (mlecznej lub gorzkiej, zależy od preferencji), połamanej na kawałki
Przygotowanie:
  1. W misce mieszamy mąkę, posiekane migdały, kakao, cukier i sól.
  2. Dokładamy kawałki masła i przy pomocy widelca ucieramy do powstania kruszonki. Dodajemy jajko, ekstrakt waniliowy, wodę i szybko zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy płaski krążek, owijamy go folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
  3. Na podsypanej stolnice rozwałkowujemy ciasto na duży, okrągły placek (około 0.5 cm grubości). Ostrożnie przenosimy je na blachę (lub na 4 mniejsze blaszki). Obcinamy brzegi ciasta i ponownie wkładamy do lodówki na 30 minut
  4. Po tym czasie ciasta nakłuwamy widelcem, wykładamy je papierem do pieczenia, na którą wysypujemy fasolę (lub inne obciążenie). Tarty wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 15 minut.
  5. Zdejmujemy obciążenie i dopiekamy kolejne 10-15 minut. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Po tym czasie możemy wyjmować tarty z foremek.
  6. Przygotowujemy karmel: w garnku o szerokim dnie umieszczamy cukier i wodę, podgrzewamy na średnim ogniu bez mieszania do uzyskania karmelowego koloru. 
  7. Zdejmujemy z gazu, dolewamy śmietankę, i ponownie umieszczamy na gazie na 1-2 minuty cały czas mieszając do uzyskania gładkiej masy.
  8. Garnek zdejmujemy z gazu, dokładamy masło, sól i mieszamy do połączenia. Odkładamy do lekkiego przestudzenia. Na tarty wykładamy po 1-2 łyżce dżemu porzeczkowego, rozprowadzamy go równo, a na to wylewamy karmel. Wkładamy je do lodówki na 4-5 godzin.
  9. Przygotowujemy ganache: w rondelku zagotowujemy śmietankę, po czym polewamy nią czekoladki umieszczone w miseczce. Mieszamy do uzyskania gładkiej polewy.
  10. Ganache wylewamy na tarty i równo rozprowadzamy. Dekorujemy płatkami migdałowymi/ kokosem lub solą i wkładamy do lodówki na około 2 godziny
  11. Tarty wyjmujemy z lodówki 45 minut przed podaniem.


Przepis pochodzi ze strony home cooking adventure





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...