Po raz pierwszy spróbowałam tacosów rok temu i szczerze mówiąc nie przypadły mi do gustu. Postanowiłam jednak dać im drugą szansę i przygotować je samodzielnie, z farszem który na pewno przypadnie mi do gustu. Sam kurczak po hawajsku okazał się strzałem w dziesiątke, a tacosy podbiły moje serce :)
7 tacosów
Składniki:
HAWAJSKI KURCZAK
- 3 udźce z kurczaka (bez kości)
- 1 szklanka pokrojonego w kostkę ananasa
- 1/2 papryczki chilli, drobno posiekanej
- 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w kosteczkę
- 2-3 ząbki czosnku, drobno posiekanych
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka słodkiej papryczki w proszku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryczki w proszku
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka sosu sriracha
- 4 łyżki wody
SOS JALAPEÑO
- 1/2 szklanki majonezu
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki wody
- 1 łyżka octu winnego
- 1 papryczka jalepeño (bez pestek lub mniejszy kawałek jeśli chcemy mniej ostry sos)
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu czosnkowego (możemy zastąpić zwykłym)
DODATKOWO
- 1 cebula, pokrojona w krążki
- 7 muszli tacos
- sałata
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na kurczaka umieszczamy w garnku, mieszamy i gotujemy przez 20 minut. Po tym czasie "strzępimy" kurczaka na kawałki.
- Kurczaka i resztę składników z garnka (wraz z połową powstałego sosu, resztę zostawiamy, podsmażymy na nim później cebulę) przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 245 stopniach C przez około 15 minut, aż kurczak się przypiecze.
- Przygotowujemy sos: wszystkie składniki miksujemy.
- Gdy kurczak się piecze podgrzewamy sos, który został w garnku i dorzucamy pokrojoną w krążki cebulę. Smażymy, co jakiś czas mieszając, aż cebula zmięknie i wchłonie resztę sosu.
- Gotowego kurczaka wyjmujemy z piekarnika i przygotowujemy tacosy: nakładamy sałatę, solidną porcję kurczaka z ananasem i podsmażoną cebulę. Polewamy sosem i podajemy. Smacznego :)
wspaniałe połączenie smaków:)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie. Kurczak i ananas to jak dla mnie połączenie idealne.
OdpowiedzUsuńSuper przepis.
OdpowiedzUsuń