niedziela, 11 sierpnia 2019

SERNIK Z JAGODAMI


Ten sernik przygotowuję już czwarty raz w przeciągu dwóch tygodni. Jest wspaniały na lato-lekki, kremowy, z mnóstwem jagód na wierzchu. Do tego jest bardzo prosty w przygotowaniu, gwarantuję wam, że na jednej blaszce ciasta się nie skończy ;)

Tortownica o średnicy 24 cm
Składniki:
SPÓD
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • dodatkowo: 1/2 słoika dżemu porzeczkowego
MASA SEROWA
  • 500 g twarogu sernikowego
  • 250 g ricotty (lub mascarpone)
  • 1 budyń śmietankowy w proszku
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • dodatkowo: 250g - 350g jagód
Przygotowanie:
  1. Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i pokrojone w kosteczkę zimne masło. Wszystko mieszamy, rozcierając szybko masło palcami do powstania drobnej kruszonki. 
  2. Dodajemy żółtko i szybko zagniatamy w jednolite ciasto. Wylepiamy nim spód tortownicy (dno wykładamy papierem do pieczenia) nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na około 15 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopnic C.
  3. Ciasto pieczemy przez 15-20 minut na złoty kolor.
  4. Do misy miksera wkładamy wszystkie składniki na masę serową (prócz jagód) i miksujemy do połączenia składników.
  5. Podpieczony spód smarujemy dżemem porzeczkowym, wykładamy masę serową, a na wierzchu rozsypujemy równomiernie jagody. Wstawiamy do piekarnika na 30 minut. Wyjmujemy i zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Przetrzymujemy w lodówce. 






4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...