wtorek, 17 grudnia 2019

FIT RAZOWIEC


Wśród chlebów na zakwasie mamy swoich "domowych ulubieńców", ale ile po jakimś czasie ma się juz przesyt jednego, konkretnego pieczywa. Dlatego zaczęłam się rozglądać za przepisem na nowy chlebek i tak oto natrafiłam na przepis z bloga Addio Pomidory na razowiec - na blogu opisany jak wyjątkowy i faktycznie taki jest! Zwłaszcza świeżutki z chrupką skórką i intensywnym smakiem.
1 duży bochenek
Składniki:
  • 1 łyżeczka drożdży - możemy pominąć, jeśli nasz zakwas nie jest już młody
  • 375 g wody
  • 1 łyżka cukru trzcinowego lub miodu
  • 225 g mąki Kamut lub orkiszowej typ 900
  • 125 g mąki pszennej, typ 1850 
  • 10-12 g soli morskiej
  • 275 g aktywnego, dokarmionego zakwasu żytniego (dokarmiamy dzień wcześniej)
  • 75 g uprażonych na patelni ziaren słonecznika
  • 75 g uprażonych na patelni pestek dyni
  • 25 g otrębów owsianych
Przygotowanie:
  1. Rozpuszczamy w wodzie drożdże z cukrem. W misce mieszamy mąki i sól.
  2. Do dużej miski przelewamy zakwas i łączymy go z wodą, po czym wsypujemy mąki.
  3. Mieszamy, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrastania na 2 godziny do powiększenia objętości. 
  4. Mieszamy ponownie. Dodajemy uprażony, ostudzony słonecznik, pestki dyni i otręby. Łączymy dokładnie. 
  5. Keksówkę smarujemy oliwą i oblepiamy otrębami i wylewamy do niej ciasto. Posypujemy je  słonecznikiem i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę do osiągnięcia krawędzi foremki.
  6. Następnie pieczemy chlebek w 210 stopniach C przez 50 minut (bez nawiewu). Po tym czasie wyjmujemy chleb z foremki i dopiekamy jeszcze 10 minut. 
  7. Wyjmujemy na kratkę, kroimy po całkowitym wystudzeniu.


Przepis pochodzi z bloga Addio Pomidory 

5 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...