sobota, 25 kwietnia 2020

KREMOWY SERNIK Z FRUŻELINĄ MALINOWĄ


Dziś mam dla was przepis na mój ulubiony sernik. Jest niezwykle kremowy i gładki, mimo braku śmietany i tłustych serów w składzie. Robiłam go już wiele razy, nie tylko z frużeliną malinową na wierzchu. Jest fantastyczny również z solonym karmelem, jagodami, kajmakiem, ale powiem wam, że nawet sam, "goły" sernik jest przepyszny ;)


Tortownica o średnicy 22 cm
Składniki:
SPÓD
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g zimnego masła
  • 1 żółtko
MASA SEROWA
  • 500 g twarogu sernikowego
  • 250 g ricotty (lub mascarpone)
  • 1 budyń waniliowy w proszku
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 jajko
FRUŻELINA MALINOWA 
  • 2 szklanki malin-użyłam mrożonych
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
  1. Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i pokrojone w kosteczkę zimne masło. Wszystko mieszamy, rozcierając szybko masło palcami do powstania drobnej kruszonki. 
  2. Dodajemy żółtko i szybko zagniatamy w jednolite ciasto. Wylepiamy nim spód tortownicy (dno wykładamy papierem do pieczenia), nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na około 15 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopnic C.
  3. Ciasto pieczemy przez 15-20 minut na złoty kolor.
  4. Do misy miksera wkładamy wszystkie składniki na masę serową i miksujemy do połączenia składników.
  5. Na podpieczony spód wykładamy masę serową i wstawiamy do piekarnika na 30 minut.
  6. W międzyczasie przygotowujemy frużelinę: do garnka wkładamy maliny i cukier, mieszamy i zagotowujemy, po czym całość miksujemy. W odrobinie wody rozpuszczamy łyżeczkę mąki ziemniaczanej i dolewamy do zmiksowanych malin. Gotujemy jeszcze kilka minut do zgęstnienia, mieszając co jakiś czas. Zdejmujemy z gazu.
  7. Upieczony sernik wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do całkowitego ostudzenia (sernik może się wydawać niedopieczony u góry, ale tak ma być ;)) . Następnie na wierzch wykładamy frużelinę malinową i schładzamy w lodówce.
  8. Przetrzymujemy w lodówce. 




Przepis z lekkimi modyfikacjami ze strony Kwestia Smaku

16 komentarzy:

  1. Sernik wygląda przepysznie. Z pewnością jeszcze lepiej smakuje

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten wpis dał mi wiele do myślenia.

    OdpowiedzUsuń
  3. dużo ciekawych pomysłów tutaj!

    OdpowiedzUsuń
  4. miło się czyta te wpisy!

    OdpowiedzUsuń
  5. wiele ciekawych treści tutaj.

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę przyznać, że sernik prezentuje się obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  7. świetny blog, ciekawe wpisy

    OdpowiedzUsuń

  8. Bardzo podoba mi się ten wpis.

    OdpowiedzUsuń
  9. Często wypróbowuje przepisy z tego bloga, polecam go serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajny ten blog, zawsze wpadną jakieś ciekawe nowości.

    OdpowiedzUsuń
  11. ciekawe pomysły, wykorzystam je u siebie w domu na pewno, nie ma opcji żebym to ominęła..

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...