piątek, 9 października 2015

DOMOWA GRANOLA

 Przedstawiam wam mój ulubiony dodatek do śniadania. Granola ma to do siebie, że jej głównym składnikiem są płatki owsiane, co do reszty można do niej włożyć naprawdę wszystkie bakalie jakie nam przyjdą do głowy. Ja za każdym razem wkładam do niej te same składniki, gdyż z doświadczenia wiem, że po połączeniu stanowią idealnie dopasowaną do siebie całość. Uwielbiam ją w połączeniu z jogurtem i owocami. Granola stanowi moje najczęstsze śniadanie-bardzo szybkie w przygotowaniu. Do miski wlewam jogurt, wsypuję granolę i dokładam pokrojone owoce. Pierwszy raz granolę spróbowałam w knajpce i od tamtego czasu jest jedną z moich ulubionych potraw. Uwielbiam ją i nie wyobrażam sobie, aby jej zabrakło w moim domu.





Składniki:
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/4 szklanka płatków gryczanych
  • 1/4 szklanka otrębów żytnich 
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego złotego
  • 2 łyżki sezamu
  • 3/4 szklanki pestek słonecznika
  • 3/4 pestek dyni
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g migdałów
  • 70 g nerkowców
  • 50 g orzechów laskowych
  • 100 g żurawiny
  • 50 g rodzynek
  • 3 łyżki miodu
Przygotowanie:
  1.  Miód rozpuszczamy i studzimy. Wszystkie składniki, łącznie z miodem, ale oprócz rodzynek i żurawiny mieszamy w dużej misce. 
  2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, na którą wysypujemy zawartość miski. Wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do 140 stopni z funkcją termoobiegu na ok. 40 min. W trakcie pieczenia ok 4 razy otwieramy piekarnik i mieszamy całość (aby wszystko się równomiernie przypiekło).
  3. Po tym czasie do naszej mieszanki w piekarniku dokładamy rodzynki i żurawinę i pieczemy jeszcze ok. 10 min (trzeba uważać, aby się nie przypiekły, należy pamiętać, że po ostudzeniu rodzynki i żurawina jeszcze stwardnieją). 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...