sobota, 3 października 2015

RISOTTO Z DYNIĄ

 Nadszedł czas na przepis na pyszne, maślane risotto. Jak wiadomo oprócz królującego w każdym risotto ryżu, w roli głównej wystąpiła również dynia. Cóż się dziwić, w końcu mamy jesień, sezon dyniowy, a więc dlaczego nie dołączyć jej do tej potrawy. Wyszło przepysznie, cała micha została pochłonięta w trymiga.




Składniki:
  • 150 g ryżu do risotto (ja użyłam carnaroli)
  • 260 g dyni 
  • 30 g masła
  • łyżka masła klarowanego
  • 2 ząbki czosnku
  • 700 g wywaru warzywnego
  • 50 g parmezanu
  • 2 łyżki duszonych jabłek
  • 4 czerwone cebule 
  • 150 ml białego wina
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  1.  Cebulę i dynię obieramy i kroimy w kostkę, siekamy czosnek.
  2.  Na patelni rozpuszczamy masło klarowane, na którym podsmażamy cebulę. Następnie  dodajemy czosnek, a po około minucie wsypujemy ryż. Smażymy do czasu, aż ziarna się zeszklą.
  3. Na patelnię dokładamy dynię, jabłka, a po chwili dolewamy wina i smażymy kilka minut. Zaczynamy stopniowo wlewać po szklance wywaru. Czekamy, aż ryż go całkowicie wchłonie oraz stanie się miękki, a następnie zmniejszamy gaz.(Gdy okaże się, że po wchłonięciu wywaru ryż nadal jest twardy dolewamy więcej wywaru)
  4. Dodajemy masło, starty parmezan, próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem, a gdy składniki porządnie się wymieszają, przekładamy na talerz i zajadamy gorące risotto.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...