piątek, 16 października 2015

PĘKAJĄCE CIASTECZKA CZEKOLADOWE

 Te pękające ciasteczka robię już po raz drugi w przeciągu ostatnich dwóch tygodni. Zauroczyły mnie swoim wyglądem, jak i oczywiście smakiem. To niesamowite jak się zmieniają w czasie pieczenia - z małych kulek przeobrażają się w takie cudeńka. Są bardzo słodkie, dlatego jeśli ktoś nie jest amatorem aż tak słodkich wypieków zalecam zmniejszyć porcję dodawanego cukru. Dla mnie są wyśmienite w takich proporcjach. Są miękkie i intensywnie czekoladowe-takich ciach nie dostaniecie w sklepie.



Składniki:
  • 225g  gorzkiej czekolady
  • 125 g miękkiego masła
  • 300 g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 łyżki mleka
  • 75 g kropelek czekoladowych lub posiekanej czekolady
  • cukier puder do obtaczania ciastek
Przygotowanie:
  1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Masło i brązowy cukier miksujemy na gładką masę. Dodajemy roztrzepane jajka, ekstrakt waniliowy i roztopioną czekoladę.
  3. Do masy dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, szczyptę soli, mleko i ponownie miksujemy. Dokładamy kropelek czekoladowych i całość mieszamy łyżką. 
  4. Miskę przykrywamy i wstawiamy do lodówki na ok.2 godziny, aby masa stężała.
  5. Po tym czasie do małej miseczki wsypujemy cukier puder. Z naszej masy zaczynamy formować kulki wielkości orzechów włoskich, które następnie obtaczamy dokładnie ze wszystkich stron w cukrze pudrze i wykładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. 
  6. Ciastka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 14 minut.
Przepis pochodzi z książki Paula McCartney'a.












Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...