sobota, 31 października 2015

SUSZONE POMIDORY

 Nasze pyszne polskie pomidory powoli znikają ze straganów, a więc czas je zacząć zamykać i zachować na zimę. Oczywiście idealnym na to sposobem jest ususzenie pomidorków i włożenie ich do zalewy, w której te lekko zmienią swój smaku i zyskają dodatkowy aromat. Oprócz nowego smaku pomidorów zyskujemy przy okazji fajną aromatyzowaną oliwę, którą można wykorzystać np. do sałatki. Nawet w okresie gdy mamy dostęp do pysznych świeżych pomidorów, te suszone nam się niezwykle przydadzą. Są świetnym dodatkiem do wielu potraw, mogą stanowić nawet pewien rodzaj przyprawy.
Przygotowane według tego przepisu najlepiej jest  przechowywać w chłodnym miejscu.
Ususzonych pomidorków nie musimy wkładać do zalewy, równie dobrze możemy je po prostu włożyć w papierową torebkę i przechowywać w lodówce, a połączyć z olejem dopiero gdy będą nam potrzebne w takiej postaci.




Składniki:
  • 2 kg pomidorów
  • czosnek
  • olej rzepakowy
  • świeża bazylia
Przygotowanie:
  1. Pomidory myjemy, mniejsze z nich kroimy na pół, a większe na ćwiartki i wykładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. Blachy wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 100 stopni i pieczemy ok 4-5 godzin. Pomidory mają być pomarszczone, stracić wilgotność, ale jednocześnie nie stracić elastyczności i nie być wysuszone na wiór.  
  3. W garnku zagrzewamy olej, którego jednak nie doprowadzamy do wrzenia! Do wysterylizowanych słoików nakładamy pomidory (ok.3/4 wysokości), wkładamy świeżą bazylię lub ulubione zioła, czosnek, zalewamy ciepłym olejem i zakręcamy. Stawiamy na ściereczce do góry dnem. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...