poniedziałek, 8 lutego 2016

CHLEB PIWNO CEBULOWY

  Nowy miesiąc, nowy przepis na chleb wypiekany wraz z innymi blogerami uczestniczącymi w wydarzeniu Piekarnia Amber. Tym razem pod lupę, a może raczej piekarnik bierzemy chleb piwno cebulowy. Piwo gra w nim kluczową rolę, ponieważ oprócz zakwasu, to właśnie ono (a dokładniej zawarte w nim drożdże) wspomaga "wzrost" naszego wypieku. Mimo wszystko, po upieczeniu jest niewyczuwalne w chlebie, czego się lekko obawiałam. Po delikatnej obróbce cebuli, nabiera ona cudownego karmelowego smaku, który podczas pieczenia zyskuje na jeszcze większej intensywności. Możemy ją poczuć już w piekarniku, jest nawet bardziej aromatyczna od samego chleba, a jej zapach roznosi się po całym domu. Nie musicie się go obawiać, nie jest ostry, lecz przyjemnie słodkawy. Ten chleb może przekonać do cebuli jej zagorzałych przeciwników. Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego „Chleb domowa piekarnia”. Jako że chleb wyszedł przepyszny, z pewnością w najbliższym czasie zaopatrzę się w tę lekturę.



Składniki na 2 bochenki:
Zaczyn:
  • 200 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 180 g wody
  • 60 g zakwasu
Ciasto właściwe:
  • 800 g mąki żytniej typ 720 
  • 650 ml piwa pszenicznego
  • 350 g zaczynu
  • 2 cebule 
  • 20 g soli (2 łyżeczki)
Przygotowanie zaczynu (dzień przed pieczeniem):
  1.  Wyjmujemy zakwas z lodówki i odstawiamy na 1 – 2 godziny w temperaturze pokojowej. W misce mieszamy wszystkie składniki (zakwas, mąkę i wodę), przykrywamy miskę folią i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na noc (8 – 12 godzin).
Przygotowanie ciasta właściwego (w dniu pieczenia):
  1. Zaczyn jest gotowy gdy da się wyczuć lekko kwaśny zapach, a ciasto po rozsunięciu ma gąbczastą strukturę i jest napowietrzone.Cebulę kroimy w dużą kostkę, podduszamy na oleju aż zmięknie i nabierze złotego koloru, studzimy.
  2. Do dużej miski odważamy 350 g zaczynu, dodajemy mąkę, cebulę, sól, piwo. Mieszamy, przykrywamy folią i odstawiamy do pierwszego wyrastania, w temperaturze pokojowej, na 8 – 12 godzin.
  3. Po tym czasie wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy do dwóch foremek – keksówek (20 x 11cm), wysmarowanych masłem. Delikatnie wyrównujemy powierzchnię ciasta mokrą ręką, przykrywamy foremki ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 3 – 4 godziny.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 st C.Wyrośnięte chlebki nacinamy, wstawiamy do gorącego piekarnika. Parujemy piekarnik przy pomocy spryskiwacza i pieczemy ok 45 – 50 minut. Upieczone chleby wyjmujemy z foremek i pozostawiamy do wystudzenia na kratce. 
W pieczeniu udział wzięli:
Apetyt na smaka
Bochen Chleba
Codziennik kuchenny
Dom z mozaikami
Kulinarne przygody Gality
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Leśny zakątek
Moje małe czarowanie
Konwalie w kuchni
Nie-ład malutki
Ogrody Babilonu
Para w kuchni
Polska zupa
Smakowity chleb
Stare gary
Zacisze kuchenne
W poszukiwaniu slowlife

30 komentarzy:

  1. Pysznie upieczony!
    Wspaniały środek.
    A sniadanie urocze.
    Dziękuję za chlebowe towarzystwo.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny bochenek!
    Wpraszam się na takie śniadanko!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale śniadanie! Dobrze, ze już jadłam, bo ekran bym lizała ;) Dzięki za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Poproszę tę kromeczkę z jajkiem :D

    OdpowiedzUsuń
  5. piękny bochen Ci się upiekł :-) Dziękuję za wspólny czas :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie Ci się upiekł i wspaniale wygląda. Dzięki za wspólny czas:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniały wypiek. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Po tym wypieku mnie też kusi zakup książki P. Kucharskiego.
    Kradnę kromkę z jajem i uciekam do obowiązków!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniały:) Dziękuję za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękny chlebek, piękne dziurki :-).
    Dziękuję za wspólny czas.

    OdpowiedzUsuń
  11. Śliczna, klimatyczna sesja - CHLEB WYGLĄDA WSPANIALE. Pozdrawiam. Ala z Podhala

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękny chleb. Nam również bardzo smakował. Dziękuję za wspólne lutowe pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę powiedzieć, że nawet jeden ze smaczniejszych chlebów jakie robiłam, również dziękuję :)

      Usuń
  13. Udał Ci się pysznie, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Magdo-pięknie Ci wyrósł :) Dziękuję za wspólne pieczenie, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Ślicznie nacięty bochenek i smakowicie wyglądające kromeczki. Gratuluję i dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...