Po dłuuugiej przerwie wracam do blogowania i na ponowne "otwarcie" bloga zapraszam was na zapoznanie się z przepisem na sobę z wieprzowiną i warzywami. Post czekał na wstawienie ponad pół roku, ale od tamtej pory wielokrotnie przygotowywałam tę potrawę. Jest to danie dla każdego fana orientalnych smaków (tak naprawdę tajemnica tkwi w sosie ;)). Bez dłuższych wstępów - zapraszam i obiecuję, że znów będę "regularną" blogowiczką :)
Składniki:
- 150 g makaronu soba
- 1/2 świeżego ananasa
- 1 żółta papryka
- 1,5 czerwonej papryki
- 1/2 dużego pora (tylko biała część)
- 450 g polędwiczki wieprzowej
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła klarowanego
- pieprz, sezam
- sos:
- 3 łyżki wody
- 1 łyżka sosu teriyaki
- 6 łyżek sosu sojowego
- Makaron soba gotujemy według instrukcji na opakowaniu, po czym odcedzamy.
- W międzyczasie myjemy warzywa. Z ananasa wykrajamy twardą część i skórę, kroimy na krzyż i dalej w plastry. Papryki kroimy w paski, a pora w dłuższe plastry.
- Polędwiczkę myjemy i kroimy w paski. Czosnek drobno siekamy.
- Na rozgrzanej patelni do woka rozpuszczamy masło klarowane. Podsmażamy na nim czosnek, po czym dorzucamy polędwiczkę i smażymy 2-3 minuty. Zdejmujemy ją na talerz.
- Na pustą patelnię wrzucamy pora, smażymy 1-2 minuty, dorzucamy paprykę i smażymy ok.5 minut.
- Składniki na sos mieszamy w małej miseczce.
- Dokładamy podsmażone mięso i makaron, smażymy kilka minut, aż całość stanie się gorąca, dokładamy ananasa, wlewamy sos, pieprzymy, dosypujemy sezam, smażymy 2-3 minuty i przekładamy na talerz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz