sobota, 20 maja 2017

SOBA Z WIEPRZOWINĄ I WARZYWAMI


Po dłuuugiej przerwie wracam do blogowania i na ponowne "otwarcie" bloga zapraszam was na zapoznanie się z przepisem na sobę z wieprzowiną i warzywami. Post czekał na wstawienie ponad pół roku, ale od tamtej pory wielokrotnie przygotowywałam tę potrawę. Jest to danie dla każdego fana orientalnych smaków (tak naprawdę tajemnica tkwi w sosie ;)). Bez dłuższych wstępów - zapraszam i obiecuję, że znów będę "regularną" blogowiczką :)

Składniki:
  • 150 g makaronu soba
  • 1/2 świeżego ananasa
  • 1 żółta papryka
  • 1,5 czerwonej papryki
  • 1/2 dużego pora (tylko biała część)
  • 450 g polędwiczki wieprzowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • pieprz, sezam
  • sos:
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka sosu teriyaki
  • 6 łyżek sosu sojowego
Przygotowanie:
  1. Makaron soba gotujemy według instrukcji na opakowaniu, po czym odcedzamy.
  2. W międzyczasie myjemy warzywa. Z ananasa wykrajamy twardą część i skórę, kroimy na krzyż i dalej w plastry. Papryki kroimy w paski, a pora w dłuższe plastry.
  3. Polędwiczkę myjemy i kroimy w paski. Czosnek drobno siekamy.
  4. Na rozgrzanej patelni do woka rozpuszczamy masło klarowane. Podsmażamy na nim czosnek, po czym dorzucamy polędwiczkę i smażymy 2-3 minuty. Zdejmujemy ją na talerz.  
  5. Na pustą patelnię wrzucamy pora, smażymy 1-2 minuty, dorzucamy paprykę i smażymy ok.5 minut. 
  6. Składniki na sos mieszamy w małej miseczce.
  7. Dokładamy podsmażone mięso i makaron, smażymy kilka minut, aż całość stanie się gorąca, dokładamy ananasa, wlewamy sos, pieprzymy, dosypujemy sezam, smażymy 2-3 minuty i przekładamy na talerz. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...