czwartek, 25 maja 2017

SZPINAKOWY KOKTAJL Z GRUSZKĄ I SEZAMEM


Mogę powiedzieć, że zielone koktajle zyskują w moim domu coraz większą popularność. Jednakże każdy z domowników ma swoją ulubioną wersję. Szpinakowe smoothie z gruszką i sezamem to mój faworyt. Czasem lekko modyfikuje ten przepis, dokładając różnych przypraw. Szpinak jest moją ulubioną zieleniną, znacznie bardziej wolę go od uwielbianego przez niektórych jarmużu. Jeśli wolicie jarmuż, dołóżcie jarmuż, bawcie się smakami. Preferuję słodkie koktajle, dlatego do całości dokładam miód-możecie go pominąć lub zastąpić innym słodzidłem, jednak pamiętajcie, że jedząc miód doceniacie ciężką pracę pszczół. Ekosystemy się stale zmieniają, co przyczynia się do spadku liczebności tych owadów. Nie dokładajmy więc dodatkowo ręki do ich wymierania i nie zabijamy tych malutkich stworzonek- to nie szkodniki, a pomocniki :)
Składniki:
  • 1 gruszka
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 1 łyżka sezamu 
  • 2 łyżki jogurtu
  • szczypta kardamonu
  • miód do smaku
Przygotowanie:
  1. Gruszkę kroimy na mniejsze kawałki i wraz z resztą składników wkładamy do blendera. Miksujemy do uzyskania gładkiego musu. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody.



MIODOWA AKCJA na pomoc pszczołom
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...