poniedziałek, 22 maja 2017

WIOSENNA SAŁATKA Z MIODOWO-MUSZTARDOWYM SOSEM


Przepisów na sałatki nigdy za wiele. Zazwyczaj powstają spontanicznie, ze składników które leżą pod ręką. Pomysł na tą powstał jednak dzięki pewnemu zdjęciu w gazecie. Soczyste kolory i szparagi przekonały mnie by odtworzyć coś podobnego. Uwielbiam gdy w sałatce jest jakiś owocowy element, tym razem jest to pomarańcza (gdy zacznie się sezon na truskawki, będą one lądować w każdej sałatce :D). Całość została skropiona musztardowym, słodkim sosem na bazie miodu. Ten wartościowy produkt jest produkowany przez nasze dzielne pszczółki, których liczba niestety maleje. W dużej mierze przyczyną jest człowiek, dlatego zamiast je zwalczać, doceńmy ich pomoc w zapylaniu oraz produkcji tego naturalnego słodu :)
Składniki:
  • 2 pomarańcze
  • 150 g miksu sałat
  • 2 garście pomidorków koktajlowych
  • pół pęczka zielonych szparagów
  • 1 ogórek zielony
  • 2 rzodkiewki
  • sos:
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1,5 łyżki rozpuszczonego miodu
  • 2 łyżki sosu z pomarańczy
Przygotowanie:
  1. Miks sałat wykładamy na duży talerz. Pomarańcze obieramy i kroimy w łódeczki. Zielonego ogórka obieramy obieraczką na długie paski. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół, a rzodkiewki w plasterki i wraz z pomarańczami i ogórkami nakładamy na talerz.
  2. Szparagi gotujemy na parze. Następnie każdy szparag kroimy na 3 części i dokładamy do sałatki. 
  3. Składniki na sos mieszamy ze sobą i polewamy nim sałatkę. 


Grillowanie w duecie z zieleniną MIODOWA AKCJA na pomoc pszczołom

3 komentarze:

  1. Piękna, kolorowa sałatka, aż zgłodniałam. Ja i pszczoły dziękujemy za dodanie przepisu do Miodowej Akcji ;) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta salatka wyglada przepieknie - jest taka kolrowa i apetyczna! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...