niedziela, 11 czerwca 2017

MINI GOŁĄBKI W LIŚCIACH BOTWINY


Czas na chwilę odejść od włoskich przepisów, które ostatnio rządzą na blogu i skupić się na sezonowych produktach, a mianowicie na botwinie. Gołąbki w liściach botwiny zrobiłam jakiś czas temu i czas goni by wstawić na nie przepis, bo niestety sezon na botwinę nie trwa wiecznie. Czym się różnią od tradycyjnych? Przede wszystkim są mniejsze i mają intensywny zielony kolor dzięki soczystej zieleni liści botwiny. W smaku dominuje mięso, gdyż te liście są cieńsze od kapusty. Mnie osobiście zauroczyły swoim wyglądem :)
Składniki:
  • 1 cebula
  • 0,5 kg udźca z indyka bez kości
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 450 g passaty pomidorowej
  • pęczek botwiny
Przygotowanie:
  1. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na łyżce oliwy. 
  2. Zeszkloną cebulę wraz z mięsem mielimy, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
  3. Czosnek podsmażamy na łyżce oleju na dużej patelni na której będziemy trzymać gołąbki, po czym wlewamy passatę pomidorową i trzymamy na gazie do podgrzania.
  4. Liście botwiny dokładnie myjemy i odcinamy ich ogonki liściowe. Na 1 gołąbka przypadają 2 liście botwiny. Boki liści nakładamy na siebie i na środek nakładamy porcję mięsa (ok. 1 łyżkę). Zwijamy ściśle jak normalne gołąbki i układamy je na sosie na patelni.
  5. Patelnię przykrywamy przykrywką. Gołąbki gotujemy ok. 15-20 minut.



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...