czwartek, 22 czerwca 2017

PEŁNOZIARNISTE SPAGHETTI Z GROSZKIEM I OREGANO


Jak nie wiadomo co zjeść na obiad to wiadomo że ... makaron! Niezastąpiony, w różnych odsłonach, tym razem z kremowym sosem z groszku. Wychodzi słodziutki z ziołowym akcentem. Istotny jest dodatek świeżego oregano, który po raz pierwszy (nie wiem czemu tak długo zwlekałam) użyłam do makaronu. Ostateczny etap przygotowania spaghetti, czyli mieszanie makaronu z sosem dodatkowo uwalnia i wydobywa aromat oregano. Jeśli nie macie świeżego, użyjcie suszonego, ale proszę dodajcie go do dania, a zrozumiecie dlaczego ten smak mnie tak zachwycił.
A tu mała ciekawostka: Warzywa Bonduelle uprawiane są w najlepszych strefach klimatycznych dla danych warzyw, dlatego Kukurydza pochodzi z ciepłych Węgier, a groszek z Polskich Kujaw.

2 porcje
Składniki:
  • 1 łyżka oleju
  • 1 duża cebula
  • 3 obrane ząbki czosnku
  • 300 g mrożonego groszku Bonduelle
  • świeże oregano (ok. 1 łyżki)
  • 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
  • sól, pieprz
  • 1/4 szklanki wody
  • 180 g pełnoziarnistego spaghetti
  • 8 oliwek, pokrojonych w plasterki
  • parmezan
Przygotowanie:
  1. W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju. Cebulę kroimy w cząstki, po czym dorzucamy do garnka. Szklimy 3-4 minuty, dokładamy całe ząbki czosnku, smażymy jeszcze 2 minuty i dorzucamy groszek oraz listki świeżego oregano.
  2. Trzymamy na gazie pod przykryciem ok. 10 min, aż groszek będzie miękki (w razie potrzeby podlewamy odrobiną wody w czasie gotowania) i zestawiamy z gazu. Pieprzymy, dokładamy nieaktywne drożdże i porządnie solimy.
  3. Całość miksujemy, dolewając 1/4 szklanki wody. Próbujemy i doprawiamy w razie potrzeby.
  4. W dużym garnku zagotowujemy wodę na makaron, solimy i wrzucamy makaron. Gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Gotowy makaron przekładamy na patelnię, polewamy zmiksowanym groszkiem, dokładamy oliwki i mieszamy. 
  5. Przekładamy na talerz, posypujemy świeżym oregano i startym parmezanem.


Bonduelle - od 25 lat z Wami Polak po Włosku
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...