Pewnie większość z was zna smak fasolki szparagowej, obtoczonej w bułce tartej. Chociaż to proste danie świetnie się sprawdza, polecam wam spróbować tej sałatki. Oblepiona czosnkiem fasolka nabiera nowego wymiaru. Dodatkowo towarzyszą jej pomidorki cherry, które nadają całości soczystości i pięknego koloru. Bułka tarta została zastąpiona pokruszonym, podpieczonym chlebem, dzięki czemu w czasie jedzenia, fajnie chrupie po zębami.
Składniki:
- 150 g zielonej fasolki szparagowej
- 150 g żółtej fasolki szparagowej
- 1/2 szklanki pokruszonego chleba + 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 szklanka pomidorków cherry, przekrojone na pół
Przygotowanie:
- Fasolkom odcinamy końcówki, myjemy i przekładamy do dużego garnka. Zalewamy wodą, którą porządnie solimy i gotujemy ok. 20 minut. Odcedzamy.
- Fasolkę przekładamy na duży talerz, solimy i mieszamy rękoma.
- Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy pokruszony chleb wymieszany z łyżką oliwy. Pieczemy 5 minut na najwyższym poziomie piekarnika w 190 stopniach C. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestudzenia.
- W małej miseczce mieszamy 2 łyżki oliwy, posiekany tymianek, 1/2 łyżeczki soli i posiekany czosnek. Fasolkę polewamy dressingiem i mieszamy, tak by fasolka była oblepiona sosem.
- Przed podaniem posypujemy pokruszonym chlebem.
Przepis pochodzi z książki "Kulinarny Ogród"
Proste, ale pyszne! To lubię :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Dokładnie :)
UsuńŚwietnie się prezentują ta sałatka. Mój mąż ogólnie uwielbia fasolkę, to będzie happy :P
OdpowiedzUsuńDziękuję i gwarantuję, że sałatka zasmakuje ;)
UsuńProsta i na pewno mega smaczna. Dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji psiankowatej :)
OdpowiedzUsuń