środa, 23 sierpnia 2017

SAŁATKA Z FASOLKI SZPARAGOWEJ I POMIDORKÓW CHERRY Z POKRUSZONYM CHLEBEM


Pewnie większość z was zna smak fasolki szparagowej, obtoczonej w bułce tartej. Chociaż to proste danie świetnie się sprawdza, polecam wam spróbować tej sałatki. Oblepiona czosnkiem fasolka nabiera nowego wymiaru. Dodatkowo towarzyszą jej pomidorki cherry, które nadają całości soczystości i pięknego koloru. Bułka tarta została zastąpiona pokruszonym, podpieczonym chlebem, dzięki czemu w czasie jedzenia, fajnie chrupie po zębami.

Składniki:
  • 150 g zielonej fasolki szparagowej
  • 150 g żółtej fasolki szparagowej
  • 1/2 szklanki pokruszonego chleba + 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 szklanka pomidorków cherry, przekrojone na pół
Przygotowanie:
  1. Fasolkom odcinamy końcówki, myjemy i przekładamy do dużego garnka. Zalewamy wodą, którą porządnie solimy i gotujemy ok. 20 minut. Odcedzamy. 
  2. Fasolkę przekładamy na duży talerz, solimy i mieszamy rękoma.
  3. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy pokruszony chleb wymieszany z łyżką oliwy. Pieczemy 5 minut na najwyższym poziomie piekarnika w 190 stopniach C. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestudzenia.
  4. W małej miseczce mieszamy 2 łyżki oliwy, posiekany tymianek, 1/2 łyżeczki soli i posiekany czosnek. Fasolkę polewamy dressingiem i mieszamy, tak by fasolka była oblepiona sosem.
  5. Przed podaniem posypujemy pokruszonym chlebem.


Przepis pochodzi z książki "Kulinarny Ogród"

Warzywa psiankowate 2017

5 komentarzy:

  1. Proste, ale pyszne! To lubię :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie się prezentują ta sałatka. Mój mąż ogólnie uwielbia fasolkę, to będzie happy :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Prosta i na pewno mega smaczna. Dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji psiankowatej :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...