Ostatnio zaczęłam doceniać zdrowotne właściwości kurkumy i curry, dlatego staram się przemycać jak najwięcej tych przypraw do przygotowywanych potraw. Dzięki niem ryż nabiera pięknego złotego koloru, a ugotowany w mleczku kokosowym z dodatkiem curry staje się kremowy, nabiera zupełnie nowego charakteru. Przepis jest bardzo uniwersalny, warzywa z listy możecie zastąpić swoimi ulubionymi, efekt i tak będzie przepyszny!
4-5 porcji
Składniki:
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 5 udek z kurczaka
- sól, pieprz
- 1 dymka, posiekana
- 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
- 230 g zielonej fasolki szparagowej
- 2 marchewki, pokrojone w plasterki
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1 łyżka przyprawy curry (proszku) lub 2 łyżki żółtej pasty curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki soli
- sok z połowy limonki
- 1 szklanka ryżu basmati lub jaśminowego
Przygotowanie:
- Na dużej patelni (jeśli nie mamy, możemy użyć garnka) rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego, po czym dodajemy posiekany czosnek. Kurczaka porządnie doprawiamy solą i pieprzem.
- Gdy czosnek się zeszkli dodajemy kurczaka i smażymy go po 4-5 minut z każdej strony, aż się przyrumieni. Następnie kawałki zdejmujemy z patelni i odkładamy na talerz.
- Na tą samej patelnię dodajemy odrobinę oleju i na średnim ogniu smażymy posiekaną dymkę, paprykę, fasolkę i marchewkę przez około 5 minut.
- Następnie wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy przyprawę curry, kurkumę, sól i sok z limonki. Mieszamy do połączenia, zagotowujemy i dodajemy ryż, rozprowadzając go równo po całej patelni. Na wierzch kładziemy kawałki kurczaka, zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 20 minut.
- Po tym czasie większość płynu powinna zostać wchłonięta, a ryż ugotowany. Porcje nakładamy na talerze.
Przepis pochodzi z bloga Ambitious Kitchen
Przepysznie to wygląda. Super pomysł na obiad
OdpowiedzUsuń