Coś za czym przepadam i do czego mam słabość to zdecydowanie czekolada. Uwielbiam ją pod każdą postacią, w tym trufle. W końcu nadeszła pora bym sama je zrobiła, zamiast po raz kolejny kupować w sklepie. Domowe trufle są wspaniałe-mocno czekoladowe, orzechowe, co więcej, to od nas zależy jak będą słodkie. Pomysłów na smak jest mnóstwo, ja dziś przedstawiam orzechowo-czekoladową wersję, ale w przyszłości zamierzam poeksperymentować z innymi smakami.
Składniki:
- 1 1/2 szklanki orzeszków ziemnych (użyłam smażonych i solonych)
- 2 1/2 szklanki suszonych daktyli (jeśli są twarde namaczamy je przez 15 minut w gorącej wodzie)
- 1 szklanka kakao
- 2-3 łyżki miodu
- 1/4 łyżeczki soli
- do obtoczenia: kakao, wiórki kokosowe
Przygotowanie:
- W blenderze miksujemy orzeszki ziemne do uzyskania konsystencji piasku. Dodajemy daktyle i miksujemy aż powstanie kremowa konsystencja.
- Dokładamy resztę składników i znów miksujemy. Z powstałej masy formujemy kulki. Część z nich możemy obtoczyć w kakao bądź wiórkach kokosowych.
Szybki i prosty pomysł na deser!
OdpowiedzUsuńBardzo dobrze napisane :) dzięki
OdpowiedzUsuń