Ten sernik przygotowuję już czwarty raz w przeciągu dwóch tygodni. Jest wspaniały na lato-lekki, kremowy, z mnóstwem jagód na wierzchu. Do tego jest bardzo prosty w przygotowaniu, gwarantuję wam, że na jednej blaszce ciasta się nie skończy ;)
Tortownica o średnicy 24 cm
Składniki:
SPÓD
- 100 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g zimnego masła
- 1 żółtko
- dodatkowo: 1/2 słoika dżemu porzeczkowego
- 500 g twarogu sernikowego
- 250 g ricotty (lub mascarpone)
- 1 budyń śmietankowy w proszku
- 2/3 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 jajko
- dodatkowo: 250g - 350g jagód
- Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i pokrojone w kosteczkę zimne masło. Wszystko mieszamy, rozcierając szybko masło palcami do powstania drobnej kruszonki.
- Dodajemy żółtko i szybko zagniatamy w jednolite ciasto. Wylepiamy nim spód tortownicy (dno wykładamy papierem do pieczenia) nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na około 15 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopnic C.
- Ciasto pieczemy przez 15-20 minut na złoty kolor.
- Do misy miksera wkładamy wszystkie składniki na masę serową (prócz jagód) i miksujemy do połączenia składników.
- Podpieczony spód smarujemy dżemem porzeczkowym, wykładamy masę serową, a na wierzchu rozsypujemy równomiernie jagody. Wstawiamy do piekarnika na 30 minut. Wyjmujemy i zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Przetrzymujemy w lodówce.
Przepysznie wygląda ale na pewno jeszcze lepiej smakuje.
OdpowiedzUsuńDziękuję i faktycznie sernik był pyszny ;)
UsuńŚwietny pomysł. Taki sernik posmakuje każdemu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWygląda przepysznie. Ciasta z sezonowymi owocami są najlepsze.
OdpowiedzUsuńCiasto idealne na letnie dni.
OdpowiedzUsuńTen sernik musi być pyszny! Wygląda wspaniale i pewnie jeszcze lepiej smakuje
OdpowiedzUsuńd
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! Ostatnio robiłam podobne ciasto do mojej ulubionej kawy https://etnocafe.pl/ :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubie piec i musze przyznac, ze skorzystam kiedys z Twojego przepisu :)
Wygląda przepysznie. Na pewno jeszcze lepiej smakuje.
OdpowiedzUsuńJagody i sernik, czy istnieje lepsze połączenie :)
OdpowiedzUsuńTo musi być naprawdę wyjątkowy sernik, skoro przygotowujesz go tak często! Lekki i kremowy, idealny na lato, a dodatek jagód brzmi przepysznie. Cieszę się, że znalazłaś taki prosty i satysfakcjonujący przepis. Brzmi jak idealny deser na letnie popołudnia! 😊
OdpowiedzUsuń