Składniki:
- szklanka migdałów
- 3 szklanki wody + woda do zalewania orzechów
- Migdały wkładamy do miseczki, zalewamy wrzątkiem, tak aby woda je przykryła i zostawiamy do namoczenia na 10 minut.
- Migdały obieramy ze skórki, zalewamy świeżą wodą i odstawiamy na całą noc.
- Następnego dnia migdały odcedzamy, przekładamy do blendera i zalewamy 3 szklankami przegotowanej wody. Całość miksujemy kilka minut (w przypadku braku dużego shakera, migdały dzielimy na porcje).
- Po zmiksowaniu ostatniej partii orzechów, przekładamy całość na gazę i porządnie wyciskamy do dużego pojemnika (odcedzanie resztek na sitku, nie wydobędzie z nich tyle, ile przy pomocy gazy). Z resztek utworzy się papka orzechowa, którą można dalej przetworzyć na serek. Moim zdaniem jest jednak ona zbyt sucha.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz