niedziela, 1 listopada 2015

KOTLECIKI JAGLANO-BURACZANE


Dzisiaj obiad z serii wegetariańskiej- kotleciki jaglano-buraczane. Gdy jesteście już zmęczeni mięsem, wszelkiego typu kotletami, potrawkami z mięsa, to danie w sam raz dla was.Te warzywne kotleciki możecie jeść z sałatką lub w formie farszu do hamburgera, w którym będzie nietypowym zamiennikiem mięsnego kotleta. Ja lubię je podjadać nawet na zimno z dobrym dipem czosnkowym - samo zdrowie :)



Składniki:
  • 100 g kaszy jaglanej 
  • 250 ml wywary warzywnego
  • 3 upieczone lub ugotowane buraki
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 łyżki uprażonych pestek słonecznika
  • 3 łyżki otrębów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • oliwa
Przygotowanie:
  1. Kaszę gotujemy na wywarze warzywnym w stosunku 1:2. Cebulę i czosnek drobno siekamy i szklimy na patelni, polanej oliwą.
  2. Buraki, marchewkę i pietruszkę trzemy na tarce na grubych oczkach i przekładamy do miski. Dokładamy do niej przestudzoną kaszę, cebulę, czosnek, pestki słonecznika, otręby, a następnie wbijamy jajko. Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jeżeli ktoś lubi ostrzejsze smaki można dołożyć posiekanej ostrej papryczki lub płatków chilli.
  3. Z masy formujemy kotleciki i przekładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Przy pomocy pędzelka smarujemy je lekko oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok.15. Po tym czasie przekładamy je na drugą stronę i pieczemy kolejne 15 min.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...