poniedziałek, 16 października 2017

JESIENNY CHLEB Z DYNIĄ I ŻURAWINĄ




Decyzja o upieczeniu tego chleba była szybka i spontaniczna. Wynikała po części z chęci wzięcia udziału w Piekarni Amber. Nie będę jednak ukrywać, że chlebek spodobał mi się już gdy spojrzałam na jego zdjęcie. Zachwycił mnie jego dyniowy kolor, jak również kawałki suszonych fig w jego wnętrzu. Ja nie miałam ich jednak pod ręką, dlatego zastąpiłam je suszoną żurawiną. Chlebek dzięki dyni i żurawinie jest lekko słodki. Wspaniale smakuje z twarogiem i dżemem, ale również z wędliną i wytrawnymi dodatkami.


1 bochenek
Składniki:
  • 100 g puree z dyni
  • 50 g zakwasu
  • 50 g mąki razowej (pszennej, orkiszowej lub żytniej)
  • 400 g mąki pszennej typ 550
  • 5 g świeżych drożdży
  • 230 g wody
  • 10 g soli
  • 50 g suszonej żurawiny (w oryginale suszonych fig, drobno pokrojonych)
  • 30 g nasion dyni
Przygotowanie:
  1. Do misy miksera wkładamy wszystkie składniki, oprócz soli, żurawiny i pestek dyni. Miksujemy przez 4 minuty na najniższych obrotach. Dodajemy sól, zwiększamy obroty na średnie i miksujemy kolejne 4 minuty.
  2. Dodajemy żurawinę, nasiona dyni i miksujemy 2 minuty.
  3. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie składamy ciasto i odstawiamy do dalszego wyrastania na 1 godzinę.
  4. Ciasto przekładamy do żeliwnego garnka wyłożonego papierem do pieczenia, przykrywamy przykrywką i odstawiamy do wyrastania na 40-60 minut, w zależności od temperatury pokojowej.*
  5. Chleb pieczemy w 220 stopniach C przez 35-40 minut, zdejmujemy przykrywkę i dopiekamy jeszcze 10 minut.
  6. Studzimy na ruszcie.
*Chleb można również umieścić w koszyku i odstawić do wyrastania na 40-60minut. Po wyrośnięciu wykładamy go na papier do pieczenia i pieczemy 35-40 minut na dolnym poziomie piekarnika.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...