czwartek, 26 października 2017

PIERSI KURCZAKA FASZEROWANE KURKAMI I JARZYNAMI


Łapcie kurki póki jeszcze są i wykorzystajcie je do tego dania. Ja przez długi czas ich nie doceniałam i do dań z grzybami wybierałam podgrzybki i pieczarki. Na początku października był jednak taki wysyp kurek, że i ja się w końcu na nie skusiłam. Są delikatne w smaku, a z marchewką tworzą słodki farsz. Do piersi kurczaka przygotowałam duszone śliwki, które stały się idealnym zwieńczeniem potrawy.

6 porcji
Składniki:
  • 6 piersi kurczaka
  • ok. 300 g świeżych kurek
  • 1 cebula
  • 2-3 marchewki
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz ziołowy, słodka papryka mielona
  • 2 łyżki bułki tartej
  • MARYNATA:
  • kilka łyżek sosu sojowego
  • 4 łyżeczki sosu chilli z czosnkiem
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 szczypty suszonego tymianku
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. Piersi z kurczaka nacinamy w środku, tworząc "kieszonkę" na farsz.
  2. Składniki marynaty mieszamy i obficie smarujemy nimi mięso z obu stron. Odstawiamy na 1,5 godziny.
  3. Grzyby oczyszczamy i płuczemy. Odstawiamy do obcieknięcia, po czym kroimy na mniejsze kawałki.
  4. Cebulę obieramy i siekamy w kosteczkę, a marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę i posiekane kurki. Gdy całość się lekko podsmaży dodajemy marchew. Smażymy, mieszając przez 5-10 min, aż wszystko zmięknie i odparuje.
  5. Doprawiamy solą, pieprzem ziołowym i papryką. Podsypujemy bułką tartą i mieszamy.
  6. W każdą "kieszonkę" kurczaka upychamy porcję farszu. Gotowe piersi wkładamy do nasmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy kolejne 20 minut
  7. Upieczone piersi podałam z podgotowanymi śliwkami.






Lekko zmodyfikowany przepis z bloga Smaczna Pyza

Na grzyby...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...