Łapcie kurki póki jeszcze są i wykorzystajcie je do tego dania. Ja przez długi czas ich nie doceniałam i do dań z grzybami wybierałam podgrzybki i pieczarki. Na początku października był jednak taki wysyp kurek, że i ja się w końcu na nie skusiłam. Są delikatne w smaku, a z marchewką tworzą słodki farsz. Do piersi kurczaka przygotowałam duszone śliwki, które stały się idealnym zwieńczeniem potrawy.
6 porcji
Składniki:
- 6 piersi kurczaka
- ok. 300 g świeżych kurek
- 1 cebula
- 2-3 marchewki
- 3 łyżki masła
- sól, pieprz ziołowy, słodka papryka mielona
- 2 łyżki bułki tartej
- MARYNATA:
- kilka łyżek sosu sojowego
- 4 łyżeczki sosu chilli z czosnkiem
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 szczypty suszonego tymianku
- pieprz
Przygotowanie:
- Piersi z kurczaka nacinamy w środku, tworząc "kieszonkę" na farsz.
- Składniki marynaty mieszamy i obficie smarujemy nimi mięso z obu stron. Odstawiamy na 1,5 godziny.
- Grzyby oczyszczamy i płuczemy. Odstawiamy do obcieknięcia, po czym kroimy na mniejsze kawałki.
- Cebulę obieramy i siekamy w kosteczkę, a marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę i posiekane kurki. Gdy całość się lekko podsmaży dodajemy marchew. Smażymy, mieszając przez 5-10 min, aż wszystko zmięknie i odparuje.
- Doprawiamy solą, pieprzem ziołowym i papryką. Podsypujemy bułką tartą i mieszamy.
- W każdą "kieszonkę" kurczaka upychamy porcję farszu. Gotowe piersi wkładamy do nasmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy kolejne 20 minut.
- Upieczone piersi podałam z podgotowanymi śliwkami.
Lekko zmodyfikowany przepis z bloga Smaczna Pyza
Mniam, ale świetnie się prezentuję ta pierś :) Koniecznie muszę przyrządzić :P
OdpowiedzUsuńDziękuję i serdecznie zachęcam do wypróbowania przepisu :)
Usuń