niedziela, 29 października 2017

ZUPA KREM Z BROKUŁÓW


A teraz coś z cyklu nie najpiękniejsze, ale najlepsze! Czyli zupa-krem z brokułów. Bardzo łatwa i szybka do zrobienia. Ostatnie deszczowe dni sprawiły, że mam ochotę na gorące, rozgrzewające dania i to nie tylko na obiad czy kolację. Dlatego też zaczęłam jeść zupy na drugie śniadanie. Zdecydowanie wolę takie rozwiązanie niż owoce, które przeze mnie przelatują i za chwilę znów jestem głodna.


Składniki:
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 duży ziemniak, obrany i pokrojony w małą kostkę
  • 2 ząbki czosnku, obrane
  • 1/2 kg brokuła
  • 625 ml (2 i 1/2 szklanki) bulionu 
  • sól, pieprz
  • grzanki do podania
Przygotowanie:
  1. W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, dokładamy pokrojonego ziemniaka i czosnek i jeszcze chwilę smażymy.
  2. Brokułowi odcinamy głąba i kroimy go na małe kawałki. Dorzucamy go do garnka, zalewamy szklanką bulionu i gotujemy ok.10 minut, aż kawałki brokuła zmiękną.
  3. Resztę brokuła kroimy na małe różyczki, dokładamy do garnka i zalewamy resztą bulionu. Gotujemy na średnim ogniu 5 minut i zmniejszamy gaz. Trzymamy do czasu, aż brokuł zmięknie. 
  4. Miksujemy na gładko. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdyby konsystencja zupy była za gęsta, dolewamy odrobinę bulionu i mieszamy.
  5. Zupę podajemy z grzankami.


3 komentarze:

  1. Przyznam ze standardowo przyrządzone brokuły są dla mnie mało jadalne, jednak w postaci tego kremu okazały się zupełnie smaczne.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...