Kurczak adobo jest daniem Filipińczyków, a poznałam go dzięki książce kucharskiej sióstr Hemsley, którą z całego serca wam polecam. Jak podają, kurczaka podaje się zazwyczaj z białym ryżem. W przepisie również jest propozycja ryżu, jednakże warzywnego- z brokułów. Robi się go bardzo łatwo, wystarczy zetrzeć brokuła i chwilkę podgotować. W tej postaci świetnie chłonie mięsny sos. Brokuła możecie zastąpić kalafiorem, albo podać ze zwykłym ryżem.
4 porcje
KURCZAK
Składniki:
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- 4 duże lub 5 małych udek z kurczaka
- 5 posiekanych ząbków czosnku
- 800 ml wywaru z kości lub warzywnego
- 2 suszone liście laurowe
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie:
- Na dużej patelni rozgrzewamy masło klarowane, po czym wkładamy uda kurczaka skórą do patelni i przyrumieniamy, smażąc po 4 minuty z każdej strony. Zdejmujemy z patelni i odkładamy.
- Zmniejszamy ogień i dodajemy czosnek. Podsmażamy, aż zacznie zmieniać kolor, a następnie dodajemy wywar, liście laurowe, pieprz mielony i ocet jabłkowy. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
- Do sosu dodajemy kurczaka, zmniejszamy ogien i przykrywamy. Dusimy przez ok.15 minut, aż będzie gotowy. Dodajemy sos sojowy i mieszamy.*
RYŻ:
Składniki:
- 1 mała główka brokuła z łodygą (ok. 350 g)
- 1 dymka pokrojona w cienkie plasterki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Używając robota kuchennego lub tarki o grubych oczkach trzemy całą główkę brokuła (łącznie z łodygą). Tak startego brokuła gotujemy z kilkoma łyżkami wody przez kilkanaście minut pod przykrywką, mieszając, aż zmięknie, ale nadal pozostanie chrupiący.
- Doprawiamy solą, pieprzem, mieszamy z dymką i podajemy od razu z kurczakiem.*
Łatwo, prosty i przyjemny przepis :) Idealny na niedzielny obiad!
OdpowiedzUsuńOtóż to! :D
Usuń