niedziela, 29 lipca 2018

CLAFOUTIS Z BRZOSKWINIAMI


Clafoutis to francuski deser, a dokładniej zapieczone ciasto naleśnikowe z owocami. Oryginalnie powinny to być wiśnie, ale oczywiście można go przyrządzić ze swoimi ulubionymi owocami. Ja użyłam brzoskwiń, a w planach mam przyrządzenie z czereśniami, czy nawet wersji wytrawnej. Clafoutis stał się moim ulubionym rodzajem naleśnika dzięki swojej budyniowej konsystencji. Po wyjęciu z piekarnika jest pachnący owocami. Jeśli jeszcze nie próbowaliście clafoutis to nie czekajcie i upieczcie jedną porcję. Gwarantuję, że zniknie w ciągu paru minut :)


Składniki:
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 2 brzoskwinie, pokrojone w grube plastry
  • 2 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 1/3 szklanki mąki 
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
  1. Na patelni żaroodpornej rozpuszczamy masło i wsypujemy cukier brązowy. Gdy zacznie się karmelizować, dokładamy brzoskwinie i smażymy z obu stron, aż lekko zmiękną.
  2. Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę, mleko, ekstrakt waniliowy i miksujemy na gładką masę. Wylewamy ją na patelnię z brzoskwiniami.
  3. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na 30-35 minut. Podajemy na ciepło.

Inspiracja z bloga Everyday flavour

ZapiszZapiszZapiszZapiszZapiszZapisz

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...