Gdy nadchodzi sezon na jagody pierwsze co mi przychodzi na myśl to ciasto z budyniem i jagodami oraz placki z jagodami. Placuszki z jogurtem są delikatne, a ich słodycz balansują jagody. Jeśli wasze owoce są kwaśne, warto dodatkowo dosłodzić ciasto. Nie ma nic lepszego niż porządna porcja placuszków, które ja zazwyczaj jem na obiad, ale można je śmiało potraktować jako deser lub wszamać na śniadanie i straszyć domowników jagodową buzią.
- 2 jajka
- 250 g jogurtu naturalnego
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 170 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g jagód
- na wierzch: jagody, miód, jogurt
Przygotowanie:
- Roztrzepujemy jajka i mieszamy rózgą z jogurtem i cukrem waniliowym. Do tego przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia.
- Dodajemy jagody i delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy patelnię, polewamy odrobiną oleju i nakładamy po łyżce masy. Placuszki smażymy z obu stron do zarumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz